Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson. FOTO: Reuters
StoryEditor

Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci

23.04.2024, 22:17
Autor:
ČTKČTK

Aktuálne rokovania v Senáte sú poslednou kapitolou zhruba šesťmesačnej krízy v Kongrese, ktorá ochromila americkú podporu Ukrajiny v čase pokračujúcej ruskej agresie.

 Americký Senát by mohol v noci na stredu dokončiť schválenie rozsiahleho návrhu, ktorý spája podporu Ukrajiny a iných spojencov USA s ďalšími opatreniami vrátane mechanizmu pre zákaz sociálnej siete Tiktok.

Balík prijatý cez víkend Snemovňou reprezentantov by vyčlenil 61 miliárd dolárov na pokračovanie americkej pomoci Kyjevu, ktorá bola od začiatku roka zablokovaná. Vláda podľa médií pripravila dodávku vojenského vybavenia za miliardu dolárov, ktorú chce odoslať po zavŕšení legislatívneho procesu.

Príprava munície pre Kyjev

Návrh o financovaní zahraničnej pomoci dnes v Senáte prešiel kľúčovou procedurálnou skúškou, keď senátori pomerom 80 hlasov ku 19 podporili obmedzenie diskusie o danom bode.

Otázkou zostávalo, či balík definitívne schvália o deň neskôr, alebo sa dohodnú na urýchlenom postupe a jeho prerokovanie ukončia neskoro večer washingtonského času. Americký prezident Joe Biden plánuje návrh po prijatí okamžite podpísať.

image

Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?

Americká vláda medzitým pripravila súbor delostreleckej munície, rakiet do protivzdušných batérií a ďalšieho vojenského vybavenia, ktoré chce čo najrýchlejšie poslať na Ukrajinu. Podľa dnešných správ agentúr AP a Reuters bude celková hodnota dodávky dosahovať miliardu dolárov. Na Ukrajinu by zbrane mohli zamieriť do niekoľkých dní.

Aktuálne rokovania v Senáte sú poslednou kapitolou zhruba šesťmesačnej krízy v Kongrese, ktorá ochromila americkú podporu Ukrajiny v čase pokračujúcej ruskej agresie.

Biden uvoľnenie nových peňazí na tento účel navrhol už v októbri, narazil ale na odpor Republikánskej strany, ktorá súhlas podmieňovala výrazným sprísnením imigračnej politiky. Po tom, ako republikáni v tejto veci odmietli kompromisný postup a Senát prijal text bez tohto bodu, uviazol návrh v snemovni ďalšie dva mesiace.

Miliardová pomoc

Republikánsky predseda snemovne Mike Johnson nakoniec balík v celkovom objeme 95 miliárd dolárov presadil s viacerými doplnkami. Konečná verzia počíta s tým, že ekonomická podpora Kyjeva bude mať formu odpustiteľnej pôžičky.

V návrhu zostalo vyše desať miliárd dolárov vojenskej podpory Izraela, deväť miliárd na humanitárnu pomoc, najmä v Pásme Gazy, a približne osem miliárd pre Taiwan a ďalších ázijských partnerov Washingtonu.

Parlament k zahraničnej pomoci pripojil aj už skôr schválené opatrenie, ktoré by umožnilo v USA odstrihnúť prístup k tiktoku, ak by čínska spoločnosť ByteDance platformu v stanovenej lehote nepredala. Z predchádzajúcich šiestich mesiacov zákonodarcovia čas na ukončenie väzieb na Čínu predĺžili na deväť, s možnosťou pridať ďalšie tri mesiace.

image

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov

"Vytrvalá práca počas šiestich dlhých mesiacov sa vyplatila," povedal po dnešnom procedurálnom hlasovaní líder väčšiny Demokratickej strany v Senáte Chuck Schumer. Senátori podľa neho vyslali celému svetu odkaz, že USA bude vždy brániť demokraciu a štát pri svojich spojencoch. "Pomoc je na ceste," odkázal Ukrajine a Izraeli.

Líder republikánskych senátorov Mitch McConnell však zdôraznil, že prieťahy v schvaľovaní podpory oslabili nádej na ukrajinský úspech na bojisku. "Nebudem si brať servítky, keď členovia mojej vlastnej strany berú na ľahkú váhu americké vodcovstvo a zodpovednosť," citovala ho televízia CNN.

USA boli v uplynulých dvoch rokoch pre Ukrajinu najväčším dodávateľom vojenskej podpory a jej narušenie podľa amerických činiteľov prispelo k postupu ruských jednotiek z posledných mesiacov. Kyjev sa tiež potýka s nedostatočnými kapacitami protivzdušnej obrany a nezvláda odrážať ruské ostreľovanie.

01 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: 1 - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: 1 - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 03 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
01 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 02 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron 03 - Modified: 2024-04-30 08:10:13 - Feat.: - Title: Takmer storočná starenka pešo utiekla pred Rusmi 04 - Modified: 2024-04-30 07:46:15 - Feat.: - Title: Smutný koniec amerických tankov na Ukrajine. Prečo abramsy nepomohli a čo by mohlo rozhýbať zákopovú vojnu? 05 - Modified: 2024-04-30 05:51:45 - Feat.: - Title: Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie ako prvá členka britskej kráľovskej rodiny navštívila Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 17:24