Čínsky minister zahraničných vecí Wang I a indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN

18.04.2024, 09:36
Autor:
TASRTASR

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil Spojené štáty, že brzdia rezolúcie OSN o prímerí.

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie vo štvrtok v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová. Informuje o tom agentúra AP.

"Som si istá, že Čína využije svoj vplyv, aby zabránila eskalácii," povedala Marsudiová a dodala, že obe krajiny "by tiež plne podporili členstvo Palestíny v OSN".

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil Spojené štáty, že brzdia rezolúcie OSN o prímerí.

"Konflikt v Gaze trvá už pol roka a spôsobil v 21. storočí nezvyčajnú humanitárnu tragédiu. Bezpečnostná rada OSN reagovala na výzvu medzinárodného spoločenstva a pokračovala v posudzovaní návrhu rezolúcie o prímerí v Gaze, ale Spojené štáty ho opakovane vetovali," uviedol Wang.

image

Rokovania medzi Izraelom a Hamasom sa podľa Kataru zastavili

USA vetovali niekoľko navrhovaných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, pretože nespájali prímerie priamo s prepustením izraelských rukojemníkov alebo neodsúdili útoky Hamasu, ktoré vyvolali vojnu. Koncom marca umožnili prijatie rezolúcie, pretože sa zdržali hlasovania v BR OSN.

Americkí predstavitelia tvrdili, že prímerie a prepustenie rukojemníkov spolu súvisia. Rusko, Čína a mnohí ďalší členovia BR OSN uprednostňovali bezpodmienečné výzvy na prímerie.

Obaja ministri vo štvrtok rokovali aj o hospodárskych vzťahoch svojich krajín a o Juhočínskom mori. Stretnutie sa uskutočnilo v rámci šesťdňovej cesty, počas ktorej čínsky minister zahraničných vecí Wang I navštívi aj Papuu-Novú Guineu a Kambodžu.

01 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 02 - Modified: 2024-04-29 10:15:55 - Feat.: - Title: Musk sa dohodol s Čínou. Po legislatívnych problémoch prídu autá bez vodiča na cesty 03 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 04 - Modified: 2024-04-29 09:10:00 - Feat.: - Title: Sedan od Mazdy so zadným pohonom je realitou. Vpred ho poženú elektrické motory 05 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 03:57