StoryEditor

VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila

16.04.2024, 10:09
16.04.2024, 15:21
Autor:
ČTKČTK

Historická budova v holandskom renesančnom štýle, ktorej veža má tvar prepletených chvostov štyroch drakov, sa v čase vypuknutia požiaru opravovala.

Historickú budovu burzy, ktorá patrí k najznámejším pamiatkam dánskej metropoly Kodane, dnes zachvátil rozsiahly požiar. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa zrútila veža stavby. Dánsky minister obrany nešťastie prirovnal k vyhoreniu parížskej katedrály Notre-Dame pred piatimi rokmi. Zranenia nie sú hlásené a presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Požiar, ktorý začal zrejme pri rekonštrukčných prácach v strešnej časti budovy, sa rozšíril do niekoľkých poschodí objektu a časti strechy sa prepadli, povedal podľa agentúry AP hovorca hasičov Jakob Vedsted Andersen. "Hasenie je veľmi zložité," dodal a upozornil pritom, že do niektorých častí budovy nemôžu hasiči vstúpiť, pretože je to príliš nebezpečné.

Podľa Vedsteda sa na likvidácii ohňa podieľa okolo 120 ľudí, pod kontrolou majú ale len asi 40 percent požiaru. Polovica budovy sa údajne už vo vnútri zrútila, obvodové múry ešte stoja, ale plamene ich tiež narúšajú. Zrútenie celej stavby hasiči bezprostredne neočakávajú, hasičské práce však potrvajú celý deň, uviedol Vedsted.

Zrútená 56 metrov vysoká veža, ktorú tvorili štyri prepletené dračie chvosty, bola považovaná za symbol mesta.

Miestne médiá zverejnili videozábery, na ktorých je vidieť, ako ľudia vynášajú z renesančnej budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred plameňmi. Dánske národné múzeum poslalo na miesto 25 svojich zamestnancov, aby pomohli pri záchrane cenných umeleckých diel.

Polícia vyzvala občanov, aby nejazdili do centra Kodane, nad ktorým sa vznáša hustý dym. Nariadila tiež evakuáciu domov v ulici, kde stará burza stojí, ministerstva financií i jedného krídla susedného paláca Christiansborg, v ktorom sídli parlament.

Podľa agentúry DPA majú v evakuovanej časti paláca kancelárie niektorí poslanci a novinári. Na uzavretie oblasti a "zabezpečenie cenných predmetov" bolo povolaných 90 príslušníkov armády.

"Hrozné zábery z burzy. Je to také smutné. Táto ikonická budova pre nás všetkých veľa znamená. Tento moment je náš Notre-Dame," napísal na sieti X dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen s odvolaním sa na požiar parížskej katedrály v roku 2019.

Dánska burza už v budove zvanej Bø​rsen, postavenej v 17. storočí v štýle holandskej renesancie, nesídli, svoje sídlo tam má ale Dánska obchodná komora. Pamiatka tiež bola populárnym cieľom turistov.

"Štyristo rokov dánskeho kultúrneho dedičstva v plameňoch," podotkol na sieti X minister kultúry Jakob Engel-Schmidt.

V súčasnosti v budove starej burzy prebiehali rekonštrukčné práce, ktoré ju mali vrátiť do podoby v čase vzniku za vlády dánskeho kráľa Kristiána IV., a objekt bol obklopený lešením.

01 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 03 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 04 - Modified: 2024-04-11 11:55:01 - Feat.: - Title: Diaľnicu pred tunelom Branisko uzatvorili. Dôvodom je požiar dvoch nákladných áut 05 - Modified: 2024-04-09 17:16:52 - Feat.: - Title: Po výbuchu vo vodnej elektrárni v Taliansku hlásia už troch mŕtvych, ďalší sú nezvestní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 10:47