Hannah Gutierrez-Reed, bývalá zbrojárka vo filme Rust, sedí so svojím právnym zástupcom Jasonom Bowlesom a zástupkyňou Carmellou Sisneros počas vypočúvania. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky

16.04.2024, 07:03
Autor:
TASRTASR

Pri streľbe zo zbrane, ktorú držal herec Alec Baldwin, prišla o život kameramanka Halyna Hutchinsová a zranenia utrpel aj režisér filmu Joel Souza.

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin. Informuje o tom agentúra AFP.

Rozsudok vyniesla sudkyňa Mary Marlowe Sommerová, ktorá dohliada na konanie proti Baldwinovi. Porota Gutierrezovú-Reedovú ešte v marci uznala za vinnú z neúmyselného zabitia. Podľa agentúry AP si už mesiac trestu odpykala.

Prokurátori obvinili zbrojárku z toho, že nevedome priniesla ostrú muníciu na natáčanie filmu, kde to bolo vyslovene zakázané, a že nedodržala základné bezpečnostné protokoly týkajúce sa zbraní. Po dvojtýždňovom súdnom procese sa porota radila približne tri hodiny, kým dospela k verdiktu.

image

Herec Baldwin odmietol vinu za neúmyselné zabitie pri nakrúcaní westernu Rust

Obhajcovia Gutierrezovej-Reedovej požiadali pri vynesení rozsudku o zhovievavosť vrátane možného podmienečného prepustenia, vďaka ktorému by sa vyhla ďalšiemu pobytu vo väzení a v prípade splnenia určitých podmienok by sa rozsudok o jej vine vymazal z registra trestov.

Obhajcovia zdôrazňovali relatívne nízky vek ženy a "ničivý vplyv, ktorý bude mať trestný čin na jej ďalší život".

Tragédia sa odohrala počas nakrúcania filmu Rust v Novom Mexiku na jeseň roku 2021. Pri streľbe zo zbrane, ktorú držal herec Alec Baldwin, prišla o život 42-ročná Hutchinsová a zranenia utrpel aj režisér filmu Joel Souza.

Baldwin zodpovednosť za incident opakovane odmietol, pričom tvrdil, že nestlačil spúšť. Balistickí experti však dospeli k záveru, že tak musel urobiť, inak by zbraň nevystrelila.

V januári Baldwina opäť obvinili z neúmyselného zabitia Hutchinsovej po tom, čo súd tieto obvinenia vlani zrušil. Právnici amerického herca minulý mesiac sudcu požiadali, aby herca zbavil obžaloby z neúmyselného zabitia.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-03-07 06:17:43 - Feat.: - Title: Zbrojárku filmu Rust usvedčili v Spojených štátoch z neúmyselného zabitia 03 - Modified: 2024-01-19 22:17:06 - Feat.: - Title: Súdna porota v Novom Mexiku opäť obvinila herca Baldwina z neúmyselného zabitia 04 - Modified: 2023-04-21 22:06:20 - Feat.: - Title: Prokurátori zrušili obvinenie Aleca Baldwina zo streľby počas nakrúcania. Odvolali sa na nové dôkazy 05 - Modified: 2023-01-31 22:10:34 - Feat.: - Title: Herec Alec Baldwin bol formálne obžalovaný z neúmyselného zabitia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 22:22