Reuters
StoryEditor

Ako fungujú čínske triády? Do politiky zasahujú storočia, ich lídri sa označujú číslami

27.07.2019, 17:00
Tradičné čínske gangy o sebe naposledy nechali počuť minulý týždeň, keď mali zasiahnuť proti demonštrantom v Hongkongu.

Minulý víkend sa zrejme opäť na verejnosti prebudila čínska mafia, ktorá podľa hongkonských médií po niekoľkých rokoch bez angažovania sa v politickom boji verejne zaútočila na demonštrantov.

Gangy, zvané v Číne triády, majú stáročnú tradíciu, jasnú štruktúru a jediné, čo ich zaujíma, sú peniaze. Drogy, prostitúcia ani vydieranie im nie sú cudzie. A na zákazku dokážu aj za použitia násilia hromadne potlačiť protesty a ovplyvniť politickú situáciu v krajine.

Policajti ľuďom nepomohli

"Celý vagón bol cítiť krvou," povedal pre denník The Guardian muž, ktorý uviedol len svoje priezvisko Leung. Popisoval udalosti nedeľného večera, kedy sa vracal z centra Hongkongu z protestov v momente, keď cestujúcich vo vlaku v stanici Yuen Long napadli desiatky útočníkov v bielych tričkách.

Snažil sa pomôcť mužovi ležiacemu na zemi, ktorého do hlavy bili mladíci tyčami aj pálkami. "Za celý čas som nevidel jediného policajta. Hľadal som ich, žiadni ale neprišli," dodal Leung.

Počas nedeľného útoku na vlakovej stanici bolo zranených 45 osôb. Dvaja z nich vážne. Hongkonská polícia následne niekoľko útočníkov zadržala a vypočúvala.

Postup nie je novinka

Z desiatok mužov v bielych tričkách nakoniec zatkli šesticu. Podobný prípad sa pritom odohral už v roku 2014. Vtedy počas protestov v štvrti Mong Kok napadli neznámi muži demonštrantov a zničili ich stany.

Po vtedajším útoku, rovnako ako uplynulú nedeľu, sa objavili videá, na ktorých sú videní zástupcovia Komunistickej strany Číny, ako ďakujú útočníkom a niektorým dávajú peniaze. Spomínanými útočníkmi majú byť podľa médií aj opozičných predákov členovia čínskych gangov zvaných triády.

Gangy si svojimi "pronárodnými" zásahmi síce vydobyli značnú reputáciu, primárne im však ide o peniaze. "Neriešia politické ideológie," uviedol pre denník The New York Times profesor Lo Wing z Hongkogskej univerzity.

"Každá triáda má svoju ideológiu, ale triády ako skupiny pracujú len za hotovosť." A hoci sú v mediálnom priestore známe predovšetkým kvôli zastrašovaniu demonštrantov, majú toho na konte oveľa viac - od organizovania prostitúcie, cez pašovanie drog a pranie špinavých peňazí až po vydieranie .

Fungujú už stáročia

Ich pôsobenie na čínskom území sa dá vysledovať až do 18. storočia, ale neobmedzujú sa len na Čínu. Poväčšine sú tieto čínske gangy aktívne aj v krajinách so silnou čínskou diaspórou (napr. USA, Kanada, Vietnam, Kórea, Singapur, Filipíny či Taliansko).

Triády vznikli pôvodne ako tajné spoločnosti a obchodné asociácie, ktoré mali ochraňovať územie a obyvateľov na ňom žijúcich - prakticky ako talianska mafia.

Historický pôvod v 18. storočí sa odvíja od tajného spolku zvaného Spoločnosť neba a zeme, z ktorého sa triády oddelili a začali sa zameriavať na nelegálne aktivity.

Za dynastie Čching viedli odboj proti mandžuckým vládcom. Po jej páde v roku 1912 sa triády stali údernou päsťou vtedy vládnucej Čínskej národnej strany (Kuomitangu).

Gangy pomáhali vláde

Vláda gangy využívala na zastrašovanie politických oponentov. Najznámejším príkladom tejto spolupráce bolo potlačenie a pobitie tisícov komunistov v Šanghaji v roku 1927.

Po prevrate v roku 1949 a úniku Kuomitangu na Taiwan sa pôsobenie triád rozšírilo aj tam a gangy pokračovali v umlčiavaní opozície. Napríklad v roku 1984 zavraždili novinára Henryho Liu, ktorý bol príliš kritický k vládnucej strane.

Hongkonské triády sa však líšia. Ešte pred sto rokmi bolo v meste do niekoľkých stoviek triád, ale dnes na území samosprávneho celku operuje len pár desiatok kriminálnych skupín. Medzi najsilnejšie patrí 14K, Sun Yee On, Tai Hueneme Chai a Wo Shing Wo.

Zasväcovacie rituály

Členovia týchto gangov sú väčšinou regrutovaní už v nízkom veku - okolo osemnásť rokov. Musia prejsť množstvom iniciačných rituálov, počas ktorých musia podľa denníka The Telegraph predniesť tridsaťšesť prísah, že organizáciu nezradia. Ak by sa tak stalo, zasväcujúcí členovia mladíkov varujú, že budú zabití "piatimi ranami bleskov".

Triády majú jasnú štruktúru. Členovia, ktorí neprešli zasvätením, sú nazývaní "Modré lucerny" a iba pomáhajú triádam, bez toho aby vedeli čokoľvek o ich fungovaní. Radoví členovia sa prezývajú "Štyridsaťdeviatky".

Členovia triád sa medzi sebou identifikujú pomocou čísel - čím vyššie, tým dôležitejšia pozícia. 415 je napríklad číslom tzv. "Vejára z bielych papierov", teda osoby, ktorá zaisťuje financovanie a otázky biznisu.

Na prakticky rovnakej úrovni s ním stojí "Červená palica" (426), teda človek zaisťujúci vymáhanie všetkého druhu, a "Slamený sandál" (432), ktorý vedie "Modré lucerny".

K najvyššiemu vedeniu potom patria ľudia s číslom 438 s prezývkami "Prvá línia", "Zástupca pána hory" a "Vonná tyčinka".

Rozhodujúce slovo má podľa odborníkov "Prvá línia", "Kadidlo" potom dohliada na správne vykonávanie rituálov a ide de facto o odborníka na otázky protokolu v rámci triády.

Na vrchole potom stojí "Pán hory" alebo tiež "Dračia hlava" s najvyšším číslom 489. Podľa policajných agentov v utajení sú však v dnešnej dobe tieto štruktúry už plytšie a v niektorých triádach ani niektoré tradičné posty neexistujú.

01 - Modified: 2024-05-19 13:04:08 - Feat.: - Title: Vývoz benzínu z Číny klesol v apríli najnižšie od júla 2015 02 - Modified: 2024-05-19 12:10:19 - Feat.: - Title: Čína začala antidumpingové vyšetrovanie na dovoz chemikálií z Európskej únie. Odborníci hovoria o odvete 03 - Modified: 2024-05-18 11:29:37 - Feat.: - Title: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa, vyhlásil Putin 04 - Modified: 2024-05-18 10:08:57 - Feat.: - Title: Čínske banky sprísňujú kontrolu nad obchodom s Ruskom 05 - Modified: 2024-05-17 17:40:00 - Feat.: - Title: Čína nafukuje multimiliardové záchranné koleso. Červený drak rozpaľuje trhy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 23:22