StoryEditor

Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko

16.04.2024, 11:10
Autor:
ipip
  • Divadlo komédie predstavilo vtipnú divadelnú udalosť sezóny, pri ktorej sa budete báť aj smiať.
  • V hite súčasnej divadelnej Európy s názvom 2:22 - príbeh duchov od britského autora Dannyho Robinsa sa predstavili herci Soňa Norisová, Dominika Žiaranová, Marcel Ochránek a Přemysl Boublík.

Pred pár dňami prebehla v Bratislave premiéra inscenácie 2:22 - príbeh duchov od britského autora Dannyho Robinsa, ktorú režisér Svetozár Sprušanský ju objavil v Londýne. Hra je vtipná aj tajomná, mystická aj dobrodružná. Vzťahovo vybrúsená, príbehovo prekvapujúca. Ide už v poradí o desiatu premiérau Divadla komédie.

„Hra je neuveriteľne zaujímavá. Nečítal som lepší divadelný text za posledných dvadsať rokov. Nádherné postavy - radosť pre hercov ich tvarovať, kreaovať a následne aj hrať. Ale je to aj hra, ktorá dá inscenátorom poriadne zabrať. Je v nej niekoľko technických a technologických daností, ktoré ak chcete divákom pripraviť pôžitok zo sledovania deja, musíte precízne zrealizovať. Musím sa priznať, nenapĺňali sa ľahko,“ skonštatoval  režisér Svetozár Sprušanský.

Britský počin v slovenskom prevedení

Najväčšia atraktivita a výnimočnosť hry je jej žánrová nejednoznačnosť. Zábavná komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj dobrodružná detektívka. Premiéru v Dome kultúry Ružinov si nenechali ujsť Gizka Oňová, Zuzana Tlučková, Katarína Hasprová, Martin Kaprálik, Peter Kočiš či Miloš Bubán. Herečka Zuzana Norisová prišla podporiť svoju sestru Soňu.

„Už pri prečítaní hry som na ňu tešila. Celý skúškový proces nás bavil a užívali sme si to. V hre sú rôzne efekty, ktoré musia presne zapadnúť. Na premiére sa nám dokonca nepodarila zapáliť sviečka, snažila som Marcelovi pomôcť s náhradným zapaľovačom, ale neúspešne. Stalo sa nám to po prvýkrát,“ s úsmevom povedala Soňa Norisová.

Titul 2:22 - príbeh duchov je jedným z najžiadanejších divadelných textov na svete. Vlastní ho renomovaná divadelná agentúra, ktorá dohliadala na vznik a prípravu slovenskej inscenácie do každého detailu. Dokonca "schvaľovali" aj obsadenie slovenských hercov, ktorí "prešli" na jednotku.

„Ako režisér si vysnívate ideálne obsadenie pre každú hru a potom prichádza ku korekciám. Tento titul bol od začiatku zamýšľaný ako pomyselný darček pre Soňu Norisovú a Marcela Ochránka k ich okrúhlym životným jubileám. Tak sa aj stalo. A druhú, mladomanželskú dvojicu, som obsadzoval podľa typológie hercov k danej postave. Ale zvolil som výborne. Dominika Žiaranová aj Přemysl Boublík spĺňajú všetky predpoklady pre ich pôsobivosť a presvedčivosť,“ neskrýva radosť režisér Svetozár Sprušanský.

„Cítim sa v tejto hre vynikajúco. Som veľmi rád a vďačný, že mi režisér zveril túto rolu. Dnes sme  po prvýkrát zažili diváka, nemali sme ani verejnú generálku a preto to bola veľká zodpovednosť. V hre sú tajomstvá, ktoré sa postupne odkrývajú a myslím si, že na diváka zapôsobia,“ láka herec Přemysl Boublík. 

O predstavení

V hite súčasnej divadelnej Európy sa budete príjemne báť a rozmotávať klbko vzťahov, tajomstiev a mystiky. Starý dom a v ňom byt v rekonštrukcii. Nasťahovali sa do neho dvaja mladomanželia - Sam a Jenny. Majú malú dcéru. A práve organizujú kolaudačný večierok so svojimi priateľmi - Lauren a jej novým priateľom Benom.

Sú to oni, čo miešajú karty vlastných osudov? Alebo je to niekto iný? Sila, ktorá ovládla tento dom? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v hre 2:22 - príbeh duchov. Predstavenie majú diváci možnosť vidieť v Bratislave do júna a od septembra po celom Slovensku aj v mestách Žilina, Senica, Považská Bystrica, Bojnice, Trnava, Trenčín, Ružomberok, Martin, Púchov, Zvolen, Brezno, Námestovo, Košice, Lučenec, Prešov, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica a ďalších mestách.

01 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: 0 - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
01 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-22 13:32:03 - Feat.: - Title: Keď spojíte krásny dizajn, skvelú výbavu a príjemnú cenu. Novinky od Motoroly majú čím očariť 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 10:56