„Dôležité je premýšľať, aký spotrebič na prípravu jedla použijete. Pokiaľ mám plynový sporák, používam ho na varenie vody na čaj, rýchlovarnú kanvicu nezapínam,“ hovorí šéfkuchár Jan Kotrba. To je len jeden z mnohých tipov, ako v kuchyni úspešne bojovať s neustále rastúcimi cenami potravín a energií.
Oslovili sme päticu popredných šéfkuchárov z vyhlásených českých reštaurácií s jednoduchým zadaním: pošlite nám svoje rady, ako ušetriť peniaze v kuchyni. Prečítajte si ich odporúčania:
Jan Punčochář, majiteľ a šéfkuchár reštaurácií U Mateja a Stôl Jana Punčochářa
Prvý tip bude pre mňa dosť charakteristický, pretože som vždy presadzoval teóriu mať pri varení úctu k mäsu, ktoré spracovávam. Jednoducho zviera spracovať od hlavy až po chvost a nekupovať len časti danej suroviny. Napríklad, keď chcete na obed kuracie prsia, kúpte si celé kura, ktoré skvelo využijete. Stehná, prsia na hlavné jedlo a skelety na polievku. Za jednotlivé časti kurčaťa by ste zaplatili určite oveľa viac ako za celé kura.
Z koreňovej zeleniny odporúčam spracovávať aj šupky.
Zostáva vám 82% na dočítanie.