Asistent trénera slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Martin Štrbák. FOTO: Richard Filipko
StoryEditor

Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák

21.04.2024, 18:17
Autor:
TASRTASR

Podľa asistenta trénera Martina Štrbáka existuje veľa faktorov, v ktorých zaostáva Slovensko za najlepšími krajinami v juniorskej kategórii.

Slovenskí hokejisti do 20 rokov obsadili štvrté miesto na domácom kvalitne obsadenom Turnaji piatich krajín v Poprade. Najprv zaznamenali dve prehry s českými rovesníkmi (2:7) a favorizovanými Fínmi (1:6), Švajčiarov zdolali 3:2 a turnaj ukončili neúspechom so Švédskom 2:3. Podľa asistenta trénera Martina Štrbáka si Slováci zmerali sily s kvalitnými tímami a mnohí z hráčov nehrali počas kariéry také náročné zápasy.

"My sme v štádiu, keď dávame šancu širšej skupine hráčov. Patria tam chlapci, ktorým sa skončila sezóna v Európe a aj v zámorí. Moniturujeme ich výkony a oni vedia, že na základe ich výkonov budú sledovaní ďalej. V júli a v auguste máme ďalšie turnaje. Majú priestor sa ukázať a bojovať o nomináciu, chýba dosť hráčov, ktorí neprišli. Určite to bude ešte ťažký boj o miestenky," uviedol Štrbák, ktorý v stretnutiach so Švajčiarmi a Švédmi zastával post hlavného trénera. Dočasne tak nahradil Ivana Feneša, ktorý odcestoval so SR 18 na MS, kde si v realizačnom tíme plní rolu konzultanta.

Vyrovnaný súboj s Čechmi

Slováci sa na turnaji predstavil s hráčmi narodenými v roku 2005. "Sú to chlapci, ktorí nám naznačili, že majú potenciál. Snažia sa a určitá skupina hráčov z tohto tímu pôjde na MS. Zatiaľ je však o tom ešte veľmi skoro rozprávať, pretože nová sezóna sa ešte ani nezačala," zhodnotil Štrbák.

image

MS v hokeji: Ramsay urobil v tíme štyri zmeny, Slováci rátajú aj s Tatarom

Kapitán a obranca Samuel Barcík si pochvaľoval konfrontáciu s náročnými súpermi: "Je to kvalitný turnaj. V tíme bolo veľa mladých chalanov, ktorí dostali šancu ukázať sa. Myslím si, že to zobrali veľmi dobre a bojujú o nomináciu na šampionát, ktorý bude v decembri."

Nadviazal na neho aj ďalší obranca Leo Eperješi, ktorý sa vyjadril sa aj k zápasom: "Myslím si, že výsledok s Čechmi nehovorí za všetko. My sme s nimi hrali vyrovnaný hokej, ale na konci sme dostali tri góly a na papieri nevyzerá ten výsledok dobre. Proti Fínom to bol ťažký zápas, ale som rád, že sme zvládli duel so Švajčiarmi."

Sebavedomie, korčuľovanie, vedenie puku

Podľa Štrbáka existuje veľa faktorov, v ktorých zaostáva Slovensko za najlepšími krajinami v juniorskej kategórii. "Samozrejme, nehrali sme v najsilnejšom možnom zložení a nemáme v tomto ročníku takú širokú základňu ako napríklad Švédi alebo Fíni, dokonca aj Česi. Hľadáme vhodné typy, ktoré by mali tvoriť tím. Mnohí z týchto chlapcov nehrali počas tejto sezóny alebo kariéry také náročné zápasy proti takým kvalitným súperom. To im skôr zväzovalo ruky a boli pre nich náročnejšie rozhodnutia s pukom alebo bez neho. Nie sú tak často v takýchto herných situáciách, čo bol aj dôvod, prečo nás súperi prevyšovali."

image

Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník

"Proti Fínom sme nerobili dobre malé veci, nenapádali sme a často sme prepadávali. Oni boli zručnejší a silní na puku," konštatoval S. Barcík, na ktorého nadviazal Eperješi: "Podľa mňa sme takí istí hráči, ako sú v ostatných tímoch. Je to hlavne o sebavedomí, vedení puku a korčuľovaní."

01 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník 02 - Modified: 2024-04-20 17:50:59 - Feat.: - Title: Slováci odvetu zvládli, v príprave si poradili s Nemeckom 03 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
21. apríl 2024 18:18