Ukrajinský vojak. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur

23.04.2024, 14:47
Autor:
TASRTASR

Iniciátori chcú v zbierke pokračovať, kým to bude nevyhnutne potrebné.

Na muníciu pre Ukrajinu sa na Slovensku vyzbieralo už viac ako 3,5 milióna eur. Do občianskej zbierky "Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my" sa za osem dní zapojilo vyše 54-tisíc darcov.

Iniciátori chcú v zbierke pokračovať, kým to bude nevyhnutne potrebné. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe zbierky a prezentovaných na utorkovej tlačovej konferencii.

image

Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur

"Naším hlavným cieľom vtedy bolo, aby sa Slovensko pridalo k iniciatíve, o ktorej bolo už v tej chvíli jasné, že to bude veľká vec," objasnil motiváciu vzniku zbierky jeden z iniciátorov Fedor Blaščák. Postoj slovenskej vlády, ktorá sa k českej iniciatíve nepripojila, podľa neho nedával žiadny politický ani spoločenský zmysel, keďže nebráni komerčným dodávkam na Ukrajinu.

Prostredníctvom iniciatívy podľa Blaščáka darcovia prispeli k dobrému menu Slovenska vo svete. Zdôraznil, že v prvom rade pomáhame sami sebe.

Výškou príspevku už Slovensko podľa neho prevýšilo príspevky niektorých krajín. Správa o slovenskej občianskej zbierke obletela aj svetové médiá, upozornil. Organizátori dostali aj list podpísaný 30 osobnosťami ukrajinského spoločenského a kultúrneho života.

Veľvyslanec Ukrajiny v Slovenskej republike Myroslav Kastran poďakoval organizátorom finančnej zbierky a všetkým, ktorí sa do nej zapojili. "Iniciatíva vlády Českej republiky a okamžitá reakcia na ňu zo strany slovenskej spoločnosti sa stali jasným dôkazom vášho chápania novej reality," skonštatoval.  

Zuzana Izsáková z občianskeho združenia Mier Ukrajine, ktorá je lídrom iniciatívy, označila zapojenie sa do zbierky za "slovenské národné poslanie". "Dala odpoveď vláde, že Ukrajine musíme pomáhať všetkými možnými spôsobmi, nezištne a rýchlo, preto nezastavujeme a pokračujeme," vyhlásila.

Dodo Dobrík z projektu Dárek pro Putina avizoval, že v najbližších dňoch priblížia detaily prieskumu, ktorý realizujú v spolupráci s českým ministerstvom obrany a ukrajinskou ambasádou. V kooperácii s týmito zložkami sa následne bude realizovať nákup munície.

01 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 02 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 03 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 04 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 23:50