Prezidentka Zuzana Čaputová menovala generálov Ozbrojených síl v Prezidentskom paláci v Bratislave. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl

18.04.2024, 13:05
Autor:
TASRTASR

Do hodnosti generálmajora povýšila prezidentka brigádnych generálov Juraja Štefanku a Jaroslava Kráma, do hodnosti brigádneho generála povýšila plukovníka Aurela Sabóa.

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl. V príhovore v Prezidentskom paláci zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Do hodnosti generálmajora povýšila prezidentka brigádnych generálov Juraja Štefanku a Jaroslava Kráma, do hodnosti brigádneho generála povýšila plukovníka Aurela Sabóa.

"Počas vyše štvrťstoročia, čo slúžite v ozbrojených silách ste si nielen zvyšovali vašu kvalifikáciu a znalosti, ale spolu s nimi ste zvyšovali úroveň a pripravenosť OS SR," vyzdvihla prezidentka doterajšie profesijné pôsobenia generálov.

Poukázala na to, že skúsenosti nadobudli aj počas vzdelávacích programov v zahraničí, štruktúrach NATO či mierových misiách, ktoré z nich urobili nielen špičkových príslušníkov slovenskej armády, ale potvrdili i previazanosť slovenských ozbrojených síl so spojeneckými vojskami Aliancie. "Prínos tohto partnerstva v súčasnosti preveruje zhoršená bezpečnostná situácia. Je dôležité povedať, že v tejto situácii nie sme len konzumenti výhod, ale aj prínosom pre svojich partnerov. Kvalitu tohto príspevku zosobňujete i vy, vaším pôsobením na zodpovedných veliteľských pozíciách," dodala prezidentka.

Vzhľadom na fakt, že štvrtková udalosť bola pre Čaputovú posledným ceremoniálnym aktom menovania generálov OS SR vo funkcii hlavy štátu a hlavnej veliteľky OS SR, vo svojom príhovore adresovala tiež uznanie a vďaku samotným ozbrojeným zložkám. "Cením si vašu profesionalitu, oddanosť a nasadenie pri prekonávaní kríz, ktorým sme čelili v predchádzajúcich rokoch. Vám osobne i všetkým občanom SR želám, aby zavládli pokojnejšie časy," dodala.

Novovymenovaný brigádny generál Aurel Sabó v príhovore zdôraznil štyri piliere definujúce profesionálny rast všetkých povýšených - rodinu, samotnú prácu v armáde, vnútorné hodnotové nastavenie a organizačnú kultúru a napokon i kognitívne a fyzické schopnosti, ktoré umožňujú zlepšovať sa.

"Budeme si vážiť a chrániť pevnosť svojich pilierov, aby sme efektívne mohli plniť svoje povinnosti a čo najlepšie slúžiť našej vlasti," vyhlásil generál Sabó, súčasný rektor Vojenskej akadémie generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Návrhy na vymenovanie a povýšenie profesionálnych vojakov OS SR do vyššej generálskej hodnosti predkladá prezidentke vláda na návrh ministra obrany.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 22:21