StoryEditor

Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo

16.04.2024, 10:14
16.04.2024, 14:24
Autor:
dušudušu
  • Robert Fico odmietol nový migračný pakt, ktorý minulý týždeň schválil Európsky parlament.
  • Nepodporuje ani členstvo Ukrajiny v NATO, avizuje však, že východnému susedovi budeme pomáhať v energetickej oblasti.
  • Stretnutie s Denysom Šmyhaľom v Michalovciach podľa neho nastavilo zrkadlo vláde Petra Fialu.

Premiér a líder strany Smer Robert Fico dnes odmietol nový migračný pakt, ktorý minulý týždeň schválil Európsky parlament. Zdôraznil, že pohľad jeho vlády na záležitosti spojené s NATO a EÚ je výrazne odlišný od perspektívy opozície – podľa Fica sa zhodnú jedine na tom, že členstvo v zmienených organizáciách má pre Slovensko zmysel.

„Doba prináša nové pohľady a udalosti a musím skonštatovať, že pokiaľ ide o konsenzus vlády a opozície, ten sa dnes zužuje len na formálne členstvo v EÚ a NATO,“ povedal predseda vlády. Deklaruje, že koalícia má v úmysle naďalej presadzovať politiku na všetky štyri svetové strany.

Bude dôrazne žiadať poslancov

„Požiadal som dnes pána ministra (Juraja Blanára, pozn. red.), aby dôsledne pokračoval v tomto koncepte,“ uviedol Fico. Podľa jeho slov jedine táto koncepcia garantuje prežitie Slovenska. Odmieta „servilné správanie“ voči Bruselu či NATO.

Trvá na tom, že naďalej bude požadovať, aby všetky krajiny EÚ disponovali právom veta. „Zrušenie práva veta znamená začiatok konca Európskej únie,“ zdôraznil. Myslí si, že v opačnom prípade by nastala dominancia veľkých krajín ako Francúzsko alebo Nemecko.

image

Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi

Premiér prezentoval taktiež svoj pohľad na migračnú politiku. „Budem nabádať všetkých poslancov, ktorí patria k vládnej koalícii, aby nikdy nesúhlasili s paktom o azyle a migrácii,“ vyjadril sa. Podľa šéfa Smeru má každá krajina suverénne právo rozhodnúť sa, ako bude postupovať v prípade nelegálnej migrácie. Migračný pakt označil za „diktát“.

Čo sa týka NATO, koalícia sa s opozíciou podľa Fica zhodne ľahšie – avšak rozkol panuje pri téme potenciálneho členstva Ukrajiny v aliancii. Vláda podľa slov jej predsedu podporuje ambíciu EÚ ponúknuť Ukrajine možnosť stať sa členským štátom, no nehodlá podporiť vstup nášho východného suseda do NATO.

„My potrebujeme neutrálnu Ukrajinu,“ vyhlásil. „Slovensko bude ohrozené na svojich záujmoch v prípade, že by Ukrajina bola členom NATO,“ dodáva s odôvodnením, že takáto situácia by mohla podnietiť svetový konflikt. Avizuje, že bude apelovať na vládnych poslancov, aby členstvo Ukrajiny v NATO nepodporili.

Nastavil zrkadlo

Fico sa počas dnešnej tlačovej konferencie vrátil aj k rokovaniu vlád Slovenska a Ukrajiny v Michalovciach, ktoré sa odohralo pred piatimi dňami vo štvrtok 11. apríla, a slovenský premiér na ňom hovoril so svojim ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom. „Myslím si, že to nastavilo zrkadlo aj pánovi Fialovi (českému premiérovi, pozn. red.),“ deklaroval Fico.

Narážal tým na názorový rozkol vlád Slovenska a Česka ohľadne vojny na Ukrajine. Kým Česi sú aktuálne lídrom v zbrojnej pomoci napadnutému štátu, Slovensko pomoc z vlastných zásob stoplo. Samotný Fico svojimi kritickými výrokmi na adresu Ukrajiny vyvolal vlnu pobúrenia u západných spojencov vrátane Česka. Praha ostro reagovala aj na rokovanie Blanára s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Líder Smeru si myslí, že jeho vláde by nik nemal vyčítať absenciu vojenskej podpory pre Ukrajinu, pretože krajine pomáha napríklad v oblasti energetickej aj dopravnej infraštruktúry. „Kto ide umožniť občanom z Kyjeva, aby sa dostali do Košíc na letisko? Slovensko,“ vyjadril sa. Hovorí aj o zabezpečení lepšej priechodnosti hraníc alebo pomoci s odmínovaním ukrajinského územia.

Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraja Blanára bolo stretnutie v Michalovciach unikátne. „Nič podobné sa neuskutočnilo zo strany žiadneho iného členského štátu EÚ ani NATO,“ podotkol. „Z tohto pohľadu to vnímam ako nastavenie zrkadla,“ upresnil.

image

Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie

„To, čo sa dialo na stretnutí V4, nebolo pekné,“ domnieva sa Fico. „Ťažký rozhovor na konci dňa viedol k tomu, že nedošlo k rozpadu V4, ktorý podľa môjho názoru bol v Prahe pripravovaný. My to odmietame,“ zaznelo od premiéra. Dodal, že Vyšehradská skupina je podľa neho životne dôležitá a zaviazal sa urobiť „všetko pre to, aby tento formát prežil.“

Narážal na skutočnosť, že februárové stretnutie lídrov V4 sa nieslo v napätej atmosfére, pričom český premiér Petr Fiala a poľský premiér Donald Tusk sa vyhranili voči názorom Roberta Fica ohľadom pomoci Ukrajine. „Líšime sa v tom, ako tá pomoc má vyzerať,“ vyjadril sa vtedy Fiala. „Sú medzi nami rozdiely, a tie rozdiely sa nezmenili,“ povedal. Lídri V4 sa nezhodli ani na kandidátoch do vedenia eurokomisie. 

Ekonomická úspešnosť

Keďže politika na všetky štyri svetové strany podľa Fica velí, aby sa Slovensko orientovalo aj na krajiny mimo EÚ a NATO, odobril nadväzovanie ekonomických kontaktov so „všetkými štátmi sveta, ktoré o to prejavia záujem“. Avizoval návštevu Číny – termín zatiaľ neupresnil – a návštevu Azerbajdžanu, ktorá sa má odohrať začiatkom mája.

„Hľadáme diverzifikáciu dodávok plynu,“ odôvodnil Fico výjazd do Azerbajdžanu. Do konca roka by taktiež rád absolvoval stretnutia v Brazílii a na Kube. Oblasť Latinskej Ameriky je v rámci zahranično-politických vzťahov podľa premiérovej mienky zanedbávaná.

„Máme dobrú konšteláciu hviezd. Ak si zoberiem, kto je dnes prezidentom v Brazílii, tak je to silný ľavičiar a človek, ktorý silne tlačí na sociálne programy,“ upresnil a zmienil, že s Luizom Lula da Silvom sa osobne pozná a jeho krajinu považuje za silného ekonomického hráča.

image

Politika Slovenska k vojne na Ukrajine ohrozuje bezpečnosť Európy, vyhlásil český premiér Fiala

Ficove slová – vrátane vyjadrení o migračnom pakte, práve veta aj členstve Ukrajine v EÚ a NATO – potvrdil aj Juraj Blanár. Povedal, že by naďalej rád udržiaval nadštandardné vzťahy s Českou republikou.

Upriamil pozornosť na stretnutie veľvyslancov, ktoré sa odohrá 10. a 11. júna. Má sa na ňom diskutovať o jednotlivých bodoch programového vyhlásenia vlády a cieľom bude upresniť spôsoby ich realizácie.

01 - Modified: 2024-04-17 07:17:46 - Feat.: 0 - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 02 - Modified: 2024-04-15 17:30:00 - Feat.: 0 - Title: Protivzdušná ochrana, nový šéf tajných a kto hovorí o Ficových blafoch (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: 1 - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: 1 - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: 1 - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 06 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: 1 - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 07 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: 1 - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho
01 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 02 - Modified: 2024-04-29 09:01:06 - Feat.: - Title: Velitelia sú svine, moju rotu zničili. Ukrajinci hasia problém v Donbase, Rusi využili situáciu na postup 03 - Modified: 2024-04-29 06:54:12 - Feat.: - Title: Väčšina Nemcov si myslí, že Nemecko by malo zvýšiť výdavky na obranu 04 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 05 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 11:45