Ilustračná fotografia. FOTO: Safruddin/Max Planck Institute O
StoryEditor

Vedci prvýkrát zbadali, ako si orangutan otvorenú ranu ošetril liečivou rastlinou

02.05.2024, 22:51
Autor:
ČTKČTK

Výskumný tím v sumaterskom národnom parku Gunung Leuser uvidel v júni 2022 Rakusa s veľkou ranou na tvári. Domnievajú sa, že zranenia utrpel v boji s konkurenčnými orangutanmi samcami.

Vedci v Indonézii pozorovali orangutana sumaterského, ako si sám liečil veľké zranenie na tvári rastlinnou pastou. Je to podľa nich zrejme prvýkrát, čo sa podarilo zaznamenať voľne žijúceho živočícha, ako pečie o otvorenú ranu pomocou rastliny s preukázateľne liečivými účinkami. 

Po tom, ako výskumníci videli, ako si samec, ktorého pomenovali Rakus, prikladá obklad na tvár, sa rana do mesiaca úplne zahojila, uviedol dnes portál BBC News.

Podobnosti s ľudmi

"Sú to naši najbližší príbuzní a to opäť ukazuje podobnosti, ktoré s nimi zdieľame. Sme si viac podobní ako rozdielni," dodala bioložka Isabella Laumerová z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka.

Výskumný tím v sumaterskom národnom parku Gunung Leuser uvidel v júni 2022 Rakusa s veľkou ranou na tvári. Domnievajú sa, že zranenia utrpel v boji s konkurenčnými orangutanmi samcami. Vedci potom videli Rakusa, ako žmýka stoniek a listy protizápalovej a antibakteriálnej rastliny, ktorá sa v Indonézii používa tiež na liečbu malárie a cukrovky.

Orangutan si potom tekutinu začal opakovane aplikovať na tvár počas siedmich minút. Rakus si tiež rozžúvané listy rozmaznával na ranu, kým ju úplne nepokryl, a rastlinou sa viac ako pol hodiny kŕmil. Pasta a listy zrejme pomohli - vedci nezaznamenali žiadne známky infekcie a rana sa do piatich dní uzavrela. Po mesiaci sa úplne zhojila a zostala po nej len malá jazva.

Inteligentné cicavce

Vysoká inteligencia orangutanov je už dlho známa, čiastočne vďaka ich praktickým zručnostiam, ako je používanie nástrojov na lúskanie orechov a hľadanie hmyzu.

Podľa vedcov navyše Rakus vedel, že si aplikuje liek, pretože orangutany túto konkrétnu rastlinu jedia len veľmi zriedka a tiež preto, že liečba trvala dlho. Vedci tiež pozorovali, že Rakus odpočíval oveľa dlhšie ako zvyčajne - viac ako polovicu dňa - čo naznačuje, že sa snažil zotaviť po zranení.

Vedci už vedeli, že ľudovci používajú lieky, keď sa chcú uzdraviť. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia videla bioložka Jane Goodallová vo výkaloch šimpanzov celé listy a iní dokumentovali, že videli ľudoopy prehĺtať listy s liečivými účinkami.

Orangutany bornejské boli tiež okrem iného pozorované, ako si potierajú ruky a nohy rozžúvanými listami rastliny, ktorú ľudia používajú na liečbu boľavých svalov, zatiaľ čo u šimpanzov bolo zaznamenané žuvanie rastlín známych ako liek na červivé infekcie a prikladanie hmyzu na rany.

Tento nový objav je však prvým prípadom, keď sa pozorovalo, že si voľne žijúce zviera ošetruje otvorené rany látkou, o ktorej je známe, že má liečivé účinky.

"V prípade šimpanzov sa používal hmyz a bohužiaľ sa nikdy nezistilo, či tento hmyz naozaj podporuje hojenie rán. Kým v našom prípade orangutan použil rastlinu a táto rastlina má známe liečivé vlastnosti, "uviedla hlavná autorka štúdie Caroline Schuppliová denníka The Guardian.

Zatiaľ nie je jasné, či Rakus na tento proces prišiel sám, alebo sa ho naučil od iného orangutana, hoci u žiadneho iného jedinca nebol pozorovaný.

01 - Modified: 2024-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krajiny, ktoré sú rajom batôžkárov s menším rozpočtom. Pozrite si skvelé tipy na nízkonákladový výlet 02 - Modified: 2024-01-24 08:49:02 - Feat.: 0 - Title: Praveké monštrum malo tri metre a štvrť tony. Veda teraz zistila, prečo vyhynuli obrovské opice
01 - Modified: 2024-05-02 11:30:00 - Feat.: - Title: Prelomový objav: Vedci vyvinuli materiál, ktorý dokáže z vody odstrániť až 95 percent mikroplastov 02 - Modified: 2024-05-01 08:30:00 - Feat.: - Title: Mali konšpirátori konečne pravdu? Vedci potvrdili, že transplantácie orgánov môžu zmeniť osobnosť aj sexuálnu orientáciu 03 - Modified: 2024-04-26 10:52:00 - Feat.: - Title: Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne 04 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 05 - Modified: 2024-04-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili neviditeľný štít, vďaka ktorému zmizneš ako Harry Potter. Budeš prekvapený, ale stojí len pár stoviek eur
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
02. máj 2024 22:51