Príznakmi alergií sú aj výtok z nosa či dýchavičnosť. FOTO: Pixabay.comFOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Kalendár alergika: pozrite si, kedy ste v ohrození práve vy

25.04.2024, 00:00
Autor:
sansan
  • Podľa lekárov trpia na nejakú formu alergie 3 z 10 Slovákov, na astmu 1 z 10.
  • S príchodom jari a rozkvitaním rastlín a drevín siahajú mnohí ľudia už tradične po liekoch na alergie.
  • Táto sezóna trvá približne od marca až do konca júla a nárast predaja liekov na alergie počas nej potvrdzujú aj lekárne.

Alergia vo všeobecnosti predstavuje reakciu imunitného systému na látky, ktoré sú za normálnych okolností pre organizmus neškodné.

Tieto látky sa nazývajú alergény, na ktoré imunitný systém môže reagovať produkciou špecifických protilátok nazývaných imunoglobulín E. Tieto protilátky spôsobujú uvoľňovanie histamínu a iných látok do tela, čo vedie k alergickým reakciám.

image

Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia

Genetika aj spôsob života

„S nástupom sezóny sa v marci už tradične predá dvojnásobne viac liekov na alergie než vo februári a v júni to býva až päťnásobne viac,“ priblížila Andrea Babicová, brand manažérka Pilulka.sk. Najpredávanejšími tabletkami sú podľa jej slov Zodac, Claritine či Zyrtec a zo sprejov je to Allergodil.

„Alergie sa u človeka môžu prejaviť v akomkoľvek veku, pričom problémy môže človek pociťovať sezónne i celoročne,“ uvádza alergologička a klinická imunulogička Zuzana Vančíková.

Vedci sa domnievajú, že za obrovským nárastom alergií v posledných rokoch môžu genetické faktory, ale aj moderný spôsob života v priemyselne vyspelých krajinách či mestách.

„Presné vysvetlenie však zatiaľ nepoznáme,“ uvádza Vančíková. Príznakmi alergií sú najčastejšie svrbenie, výtok z nosa, dýchavičnosť, opuch, sčervenanie pokožky či bolesť brucha.

image

Tabuľka alergénov - bylín FOTO: Pilulka.sk

FOTO: Pilulka.sk

V apríli vŕba, v máji breza

Alergologička spresňuje, že vo svojej praxi sa najčastejšie stretáva s alergiou na pele a roztoče. V apríli sú najdráždivejšími alergénmi pele vŕby bielej a vŕby rakytovej.

„Nepríjemné sú predovšetkým jahňady týchto stromov, ktoré sa nazývajú,bahniatka‘ a ľudia si ich radi trhajú domov do vázy. Kvitnú spravidla od marca do mája a v apríli dosahujú vrchol,“ upozornila Andrea Babicová z PILULKA.sk.

Aprílom však sezóna nekončí. Práve mesiace máj a jún sú pre alergikov najnáročnejším obdobím. Rozkvitá celý rad stromov aj kríkov a príznaky peľovej alergie sú práve vtedy najsilnejšie.

Alergikov môžu potrápiť pele z brezy, borovíc, javora, pagaštanu či lipy. V júni nastupuje kvitnúca baza, ktorá sa radí medzi ďalšie silné alergény a začínajú tiež kvitnúť byliny, trávy a dreviny.

image

Tabuľka alergénov - drevín FOTO: Pilulka.sk

FOTO: Pilulka.sk

Široký sortiment liekov

Pri liekoch na alergie je výrazná sezónnosť. Počas jari ľudia okrem tabletiek siahajú aj na nosné spreje či očné kvapky, ktorými ľudia potláčajú príznaky alergií.

„Keď sa obhliadneme späť o niekoľko rokov, badať výrazné rozšírenie sortimentu voľno predajných liekov na alergické problémy. Začalo to účinnou látkou cetirizín a loratadín a v súčasnosti sú už dostupné bez receptu aj prípravky obsahujúce levocetirizín a desloratadín, či dokonca aj bilastín,“ vymenovala Jiřina Huthová, vedúca lekárne skupiny PILULKA.

Počas leta zároveň ľudia často v lekárňach siahajú po géloch na lokálne zníženie reakcie po bodnutí hmyzom a svrbenie. S nastupujúcou jeseňou a v zime je už záujem o lieky na alergie minimálny.

image

Tabuľka alergénov - tráv FOTO: Pilulka.sk

FOTO: Pilulka.sk

 

01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2023-11-04 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aké je umrieť na astmu? Ako keď sa utopíte. Odborníčka prezrádza aj to, kto riskuje, že na ňu ochorie 03 - Modified: 2023-09-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: V minulosti tvorili iba percento. Prečo je toľko alergikov a ako to súvisí so zmenou klímy? 04 - Modified: 2023-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdrojom alergia na psa sú sliny, nie srsť. Tieto veci ste o alergiách, ich vzniku a liečbe mnohí nevedeli 05 - Modified: 2022-10-03 14:49:30 - Feat.: 0 - Title: Na nosných sprejoch vzniká závislosť. Pritom nezvratne ničia sliznicu aj priehradku
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2024-03-14 18:47:28 - Feat.: - Title: Mali letieť lieky na chrípku, no príroda to zmenila. Skorá jar posilnila dopyt po ďalšom rade medikamentov 03 - Modified: 2024-03-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie 04 - Modified: 2023-12-27 15:44:32 - Feat.: - Title: Alergia na zimu a chlad nie je výmysel: Sledujte tieto príznaky a vopred tak predídete problémom 05 - Modified: 2023-11-23 06:00:00 - Feat.: - Title: TIP na test ako zistiť či ste alergický na zimu: Prináša totiž nečakané zdravotné komplikácie
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 17:52