StoryEditor

Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci

16.04.2024, 00:00

Libido je zložitý tanec hormónov a chemických signálov, ktorý ovláda naše sexuálne túžby a potreby. Keď sa táto dôležitá symbióza látok tela nielen vplyvom veku naruší, môže to mať negatívny vplyv na celkové zdravie a pohodu človeka. Avšak, ešte predtým, než sa z dôvodu odstránenia tejto dysfunkcie rozhodnete siahnuť po tabletkách plných vedľajších účinkov, mohli by ste sa pozrieť na to, prečo vôbec takýto stav vzniká a komplikuje nám nielen život, ale aj vzťahy v ňom.

Možno budete prekvapení, ale vek nie je jediný problém, ktorého príčinou naše libido klesá. Nepriateľov, ktorí môžu brániť nášmu organizmu v príjemnom hormonálnom tanci je oveľa viac. Preto, aby ste sa vyhli možnej návšteve dobrej chirurgickej ambulancie v Trenčíne, máme pre vás zoznam komplikácií, ktoré môžu byť príčinou vášho „nešťastia“.

Nadváha

Telesná hmotnosť zohráva v našom živote dôležitú úlohu, pretože ovplyvňuje všetky činnosti, ktorým sa venujeme. A výnimkou nie je ani sex. V tomto prípade však nejde o prekážky fyzického charakteru, ale stratu libida vplyvom nedostatku testosterónu.

Štúdie ukázali, že muži s nadmernou hmotnosťou, najmä s nadváhou v oblasti brucha, majú často nižšiu hladinu testosterónu a môžu trpieť stratou libida, ktorá sa dá našťastie odstrániť zdravou stravou a aktívnejším životným štýlom.

Prírodným a prirodzeným riešením môže byť aj špeciálny Kotvičník, obsahujúci látky, ktoré  umožňujú nielen prirodzené doplnenie hladín testosterónu a zvýšenie libida, ale aj podporu plodnosti, centrálnej nervovej sústavy. Prínosný môže byť aj pri zmierňovaní zápalov a prečistení tela.

Strata libida v dôsledku príliš veľkého množstva cukru

Napriek tomu, že ho pre náš život potrebujeme, aj nadmerná spotreba cukru môže negatívne ovplyvniť hladinu testosterónu, najmä u mužov. Obmedzenie jeho spotreby je preto dôležité nielen pre zachovanie zdravého libida, ale celkovo lepšieho pocitu, pretože, ako vieme, cukor zvyšuje náchylnosť organizmu na rôzne zápaly.

Doplniť si potrebné hladiny glukózy môžete zdravou cestou v podobe ovocia a zeleniny, ktorá môže byť zároveň pre vás a vaše libido aj veľmi dobrým podporným prostriedkom. Ide napríklad o jahody, granátové jablko, melóny a banány. Vhodnou zeleninou môže byť mrkva, ale aj orechy a určité druhy korenia. Pri potravinách myslite na vyšší obsah bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Kontrolu hmotnosti ale aj zvýšenú chuť do sexu potom oceníte aj pri výbere pohodlného matraca 90 x 200.

image
Ground Picture/Shutterstock.com

Problémy psychického charakteru

Psychologické faktory môžu tiež ovplyvniť libido. Nevyriešené emocionálne konflikty a psychické traumy môžu viesť k strate chuti na sex. Riešenie týchto konfliktov a vyhľadanie psychologickej pomoci môže pomôcť situáciu napraviť.

Veľmi dobrým spôsobom, ako si zlepšiť náladu, je venovať sa rôznym koníčkom, z ktorých mnohé prospievajú nielen našej duši, ale aj telu. Reč je napríklad o bezpečnom poľovníctve, maľovaní, čítaní, turistike a iných podobných činnostiach, pri ktorých zamestnávate nielen myseľ, ale celý organizmus. Pozor si však dajte na lieky, od ktorých očakávate upokojenie a zlepšenie nálady.

Minimum kvalitného spánku

Aj nedostatok spánku má podstatný vplyv na našu sexuálnu túžbu. Jedna štúdia dokonca zistila, že každá hodina kvalitného spánku zvyšuje pravdepodobnosť chute na sex o 14 %. Pri nedostatočnom odpočinku klesajú v našom tele pre libido dôležité hladiny testosterónu, čo môžete veľmi jednoducho zmeniť. Stačí si, možno aj s pomocou moderného lamelového panelu, vytvoriť na relax v spálni optimálne podmienky. Myslieť sa oplatí aj na pravidelnú spánkovú rutinu, zbytočne sa večer neprejedať a uvidíte, že sa chuť do intímneho zblíženia vráti.

Príliš veľké množstvo serotonínu

Serotonín je vzácny a v dnešnom živote veľmi potrebný neurotransmiter zodpovedný za reguláciu nálady a pocitu pohody. Aj v tomto smere ale platí, že všetkého veľa škodí a aj nadmerná hladina serotonínu môže negatívne ovplyvniť naše libido.

Ide najmä o lieky, ktoré (ako sme už spomínali) slúžia ako inhibítory spätného vychytávania serotonínu (SSRI) často predpisované na liečbu depresie, s vedľajším účinkom straty libida. Serotonín je tiež antagonista (odporca) progesterónu, ktorý je dôležitý pre sexuálnu túžbu, a preto jeho nadmerná hladina môže viesť k estrogénovej dominancii u žien, čo sa dá ale riešiť.

Pomôcť môže vyhýbať sa liekom, ktoré zvyšujú hladinu serotonínu. Ženy s estrogénovou dominanciou by mali hľadať prírodné spôsoby na reguláciu hormónov, ako sú prírodné progesterónové prípravky.

Hormonálny tanec, ktorý riadi naše libido, môže byť ovplyvnený rôznymi faktormi vrátane nadmerného množstva serotonínu, nadváhy, cukru, psychologických konfliktov alebo nekvalitného spánku. Ak sa však týmto nepriateľom sexuálnej túžby budete vyhýbať, zlepšenie sa dostaví oveľa skôr, ako si myslíte.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 18:03