StoryEditor

Prémiový rum Zacapa a jeho sedem unikátnych tajomstiev

08.04.2024, 00:00

O ktorom rume možno suverénne vyhlásiť, že je najlepším na svete? Iste, vkus aj naše chuťové poháriky sú čisto subjektívna záležitosť. No predsa, asi neexistuje iný rum, s ktorým by sa spájalo toľko superlatívov, ocenení aj výnimočných vlastností ako je slávna značka Zacapa.

Legendárny rum z Guatemaly, ktorý dnes kraľuje ako prémiový spirit v mnohých krajinách sveta (a od r. 2009 aj na Slovensku) sa zrodil v roku 1976 pri príležitosti storočnice rovnomenného mesta Zacapa, z ktorého pochádza. Odvtedy sa píše rozprávkovo úspešný príbeh jedného z najoslavovanejších značiek vo svete značkových spiritov.

Zacapa nie je len rum, je jedinečným stelesnením ducha Guatemaly, jej ľudí, klímy, temperamentu, prírody, histórie a zároveň špičkovým produktom, ktorý dobíja srdcia ďalších a ďalších náročných konzumentov po celom svete.

Aj vďaka niekoľkým unikátom a superlatívom, ktorými sa môže pýšiť ako jediný rum na svete.

image
spoločnosť Italmarket

Panenská cukrová trstina

Na rozdiel od výroby iných rumov, pri ktorých sa používa melasa, Zacapa vzniká z prvého lisu panenskej cukrovej trstiny. Vďaka tomu je tento rum sladší, delikátnejší, s nesmierne komplexným chuťovým profilom. Typickú chuť Zacape dodáva aj tunajšia sopečná pôda, bohatá na minerály a vyživovaná riečnymi vodami, na ktorej sa trstina pestuje.

Fermentácia s dotykom ananásu

Pri fermentácii rumu Zacapa sa používa kmeň kvasiniek, pochádzajúci z ananásu, čo prináša nápoju neuveriteľne bohaté arómy aj chute. Fermentácia trvá na rum pomerne dlho – až päť dní.

Dozrievanie v oblakoch

Budúci rum dozrieva v súdkoch po najlepších whisky a sherry, a to nie je všetko. Potom ešte zo sopečných nížin putuje priamo k oblakom – do výšky 2 300 metrov nad morom, kde v prevádzke spoločnosti, v tzv. „Dome nad oblakmi“ v chladnejších a vlhších podmienkach získava bohaté spektrum chuťových a aromatických vlastností, ktoré robia Zacapu takou špecifickou.

Dotyk ženy

Príbeh Zacapy by nebol tým slávnym príbehom, keby sa ho nedotkla žena. Lorena Vasquez je dnes už legendou nielen tohto rumu, ale vôbec svetu luxusných spiritov. Do Guatemaly prišla táto mladá, vzdelaná, ambiciózna Nikaragujčanka krátko po svojej dvadsiatke. A hoci vstupovala do sveta takmer výlučne mužského, jej talent, vášeň pre detail, excelentnosť a pracovitosť ju rýchlo vyniesli na pozíciu master blenderky spoločnosti, v ktorej pôsobí už 38 rokov. Aj vďaka Lorene sa môže portófilio Zacapy pýšiť takými skvostami ako Solera Gran Reserva či Solera Gran Reserva Especial XO.

Výnimočný spirit vo výnimočnom „obale“

Značka Zacapa je úzko spätá s miestnym životom, prírodou, tradíciami aj komunitou, záleží jej na tunajších ľuďoch, histórii, zvykoch. Aj preto dodnes fľaše Zacapy „oblieka“ do nádherných „šiat“ komunita miestnych žien. Viac ako 700 žien tká unikátny prstenec z palmových listov – tzv. petate, ktorý zdobí fľaše rumu Zacapa už od jeho začiatkov. Zvyk je o to úctyhodnejší, že do tohto pracovného procesu spoločnosť zapája ženy, ktorých osud bol postihnutý rôznymi vojnovými konfliktami, živlami, suchom...

Rum zo siene slávy

Koľko ľudí, toľko chutí. No faktom je, že práve Zacapa ako jediný rum na svete vstúpil do Medzinárodnej siene slávy rumov. Vďaka tomu, že jeho vlajková loď Solera Gran Reserva  štyrikrát po sebe vyhral na prestížnej súťaži International Rum Festival. Okrem toho získal množstvo ďalších svetových ocenení a medailí.

image
spoločnosť Italmarket

Zacapa ako skvelý spoločník k jedlu

Skvelé na tomto luxusnom rume je aj to, že sa skvele hodí k viacerým druhom jedál. Napríklad spomínaný Centenario perfektne vynikne s dezertami, ananásom či tmavou čokoládou. Milo vás prekvapí aj snúbenie tohto rumu so zrelými syrmi, morskými plodmi, kačacinou, bravčovým mäsom, zeleninovými jedlami. Jednoducho – luxusný rum na akúkoľvek príležitosť!

Dobrú chuť a na zdravie s rumom, ktorý panenská cukrová trstina, dotyk ženy, zrenie v oblakoch a niekoľko desaťročná vášeň, odhodlanie a majstrovstvo doviedli až do siene slávy...

Autor: Alexandra Tinková

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
08. apríl 2024 00:02