HadWikimedia/Rushenb/
StoryEditor

Blíži sa hadia pohroma? Jedovaté plazy budú kvôli globálnemu otepľovaniu masovo migrovať do nových krajín

iDnes.cz09.05.2024., 08:00h

Zmena klímy pravdepodobne povedie k masovej migrácii jedovatých hadov do nových regiónov a krajín, ktoré na to nie sú pripravené, čo ich obyvateľov urobí zraniteľnejšími voči uštipnutiu. Napísal to list The Guardian s odvolaním sa na štúdiu, podľa ktorej sa najviac plazov zrejme zo susedných krajín presunie do Nepálu, Nigeru, Namíbie, Číny a Barmy.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci v štúdii modelovali geografické rozšírenie 209 druhov jedovatých hadov, o ktorých je známe, že môžu ohroziť človeka na živote, aby pochopili, kde by rôzne druhy mohli do roku 2070 nájsť priaznivé klimatické podmienky.

Podľa štúdie, ktorú publikoval odborný časopis Lancet Planetary Health, budú najviac ohrození ľudia v stredne a nízkopríjmových krajinách v južnej a juhovýchodnej Ázii a tiež v častiach Afriky.

image

Hľadáš udržateľnejšie mäso na gril? Vyskúšaj štvormetrový steak z pytóna, môže sa stať jednotkou jedálnička po celom svete

Nárasty o stovky percent

Väčšina jedovatých hadov bude v dôsledku úbytku tropických a subtropických ekosystémov do roku 2070 menej rozšírená. Pri niektorých druhoch, ako je napríklad zmija gabunská, sa ale podľa štúdie zväčší ich prirodzené prostredie až o 250 percent. Vedci tiež predpokladajú, že miesta výskytu zmije škvrnitej a rohatej sa do roku 2070 viac ako zdvojnásobia.

„Keďže sa čoraz viac pôdy premieňa na poľnohospodársku a na pôdu na chov hospodárskych zvierat, ničia sa a fragmentujú prirodzené biotopy, od ktorých sú hady závislé,” uvádzajú autori štúdie. Niektoré druhy sa tomu ale dokážu prispôsobiť, pretože polia pre nich predstavujú nový zdroj potravy, napríklad hlodavcov.

image

Pytóny

Reuters

„Náš výskum ukazuje, že keď sa jedovaté hady začnú objavovať na nových miestach, je to varovný signál, aby sme začali rozmýšľať o tom, ako môžeme seba a svoje životné prostredie chrániť,” dodali autori štúdie.

Desiatky tisíc obetí ročne

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že každý rok je jedovatými hadmi uštipnutých 1,8 až 2,7 milióna ľudí, čo spôsobí až 138-tisíc úmrtí a najmenej 400-tisíc amputácií a trvalých postihnutí. WHO v roku 2017 zaradila hadie uštipnutie medzi zanedbávané tropické choroby s najvyššou prioritou.

image

Halucinácie, žltá zimnica či smrť. Pozor na uštipnutie týmito zvieratami, môže byť extrémne nebezpečné

„Teraz konečne lepšie vieme, ako hady zmenia svoje rozšírenie v súvislosti so zmenou klímy, ale existuje tiež vážna obava, že uštipnú viac ľudí, ak budú častejšie teplé teploty, prudké dažde a záplavy, ktoré vytlačia hady i ľudí,” uviedla Anna Pintorová, vedecká pracovníčka skupiny WHO pre zanedbávané tropické choroby.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 14:02