Dovolenka na Mykonose nie je lacná záležitosť.Instagram/visit.mykonos/travelgreece/
StoryEditor

Odvrátená tvár Mykonosu. Hviezdi v rebríčkoch, dovolenkujú tu celebrity a influenceri. Známe letovisko je však pračkou na peniaze

Viktória Revajová27.04.2024., 11:00h

Grécky ostrov Mykonos láka každú sezónu davy turistov. Túto dovolenkovú destináciu si obľúbili aj známe tváre svetového showbiznisu. Pre obyčajných smrteľníkov je však príliš drahá a navyše tam môžeš natrafiť na podvodné praktiky miestnych podnikateľov. Grécko však ponúka aj lacnejšiu alternatívu, ktorá vyzerá celkom ako Mykonos.

Lajkuj Brainee.sk na

Nevkusná pasca na peniaze. Takto opisuje populárnu turistickú destináciu cestovná kritička denníka Telegraph Heidi Fuller, píše britský portál Metro. Dovolenkový raj, ktorý preferujú celebrity a influenceri sa aj napriek tomu dlhodobo drží na najvyšších priečkach cestovateľských rebríčkov.

Jeho štýlové pláže, luxusné reštaurácie a bohatý nočný život už v minulosti prilákali Kardashianky, Kate Moss, Gigi Hadid, ale aj Christiana Ronalda. Destináciu preslávili aj influenceri, ktorí tam prilákali davy turistov. 

Ak však za dovolenku nechceš utratiť majland a pretláčať sa húfmi ľudí, leto na Mykonose pre teba nemusí byť tým pravým. Grécko ponúka aj jeho menej známu alternatívu.

image

Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí

Predražené letovisko plné ľudí

Čas letných dovoleniek sa už blíži. Ak zvažuješ návštevu tohto gréckeho ostrova, niečo by si mal predtým vedieť. Áno, instagram je síce plný čarovných fotografií, tie však ukazujú len časť reality.

Ostrov láka davy turistov na rôzne atrakcie a luxusné hotely. Nachádzajú sa tam dve desiatky kúpeľov a päť wellness centier. Okrem toho ostrov obkolesujú pláže, kde sa môžeš okúpať v krištáľovo čistom mori. Vďaka päťhviezdičkovým rezortom, prístavu plnému jácht a nablýskanej klientele sa na Mykonose každoročne vystriedajú dva milióny turistov.

Grécky ostrov je však aj obeťou svojej vlastnej popularity, návštevníci sa sťažujú na predražené podniky, nadmerný turizmus a neautentické zážitky. Miestna reštaurácia DK Oyster sa svojimi premrštenými cenami preslávila v minulosti viackrát. Pravidelne sa kvôli tomu dostáva na titulné strany novín. 

Jej recenzie na Tripadvisore hovoria sami za seba. „Tomuto miestu sa treba vyhnúť za každú cenu! Sú to podvodníci, ktorí sa priživujú na nič netušiacich turistoch. Ponúkajú ležadlá zadarmo, ak si u nich kúpite nápoj. Po dvoch pivách a troch džúsoch nám naúčtovali 222 eur! Suma zahŕňala aj poplatok za služby vo výške viac ako 40 eur,“ rozčúlil sa jeden zákazník v recenzii. „Toto miesto je úplná lúpež. Ceny nie sú jasné, a tak vás na konci prekvapí účet, ktorý ste nečakali. Rozhodne to nie je príjemná skúsenosť,“ opísal ďalší.

image

Chceš konečne navštíviť miesto, ktoré na teba nevyskakuje z každého instagramového profilu? Prinášame netradičné tipy

Portál Metro v minulosti opísal podobnú skúsenosť mladomanželského páru, ktorý si v reštaurácii objednal dva nápoje a tanier s ustricami, za ktorý platili 400 eur. Podbné praktiky nie sú na ostrove ničím výnimočným. Takéto pasce však nie sú to jediné, čo turistom prekáža. Sťažujú sa aj na preplnené uličky. „Vynechajte Mykonos, nemôžem sa dočkať, kedy odídem,“ píše v recenzii na Reddite o svojej skúsenosti zo septembra jeden z cestovateľov. „Jediná vec, ktorá drží Mykonos pri živote, je jeho povesť,“ okomentoval ďalší.

„Mykonos je drahý, ale platíte za atmosféru ostrova. To, či stojí za tie peniaze, je na osobnom rozhodnutí. Mykonos nie je ani dobrý, ani zlý, je taký, aký je,“ skonštatoval ďalší používateľ.

Prijateľnejšia alternatíva

Ak dávaš prednosť destináciam, kde sa to na každom kroku nehemží turistami a za dovolenku neutratíš majland, máme pre teba lacnejšiu alternatívu Mykonosu. V Grécku sa nachádza miesto, na ktorom si vychutnáš podobne úchvaný výhľad bez davov ľudí.

Grécky ostrov Paros, ktorý sa nachádza v Egejskom mori ťa očarí nádhernými plážami a krištáľovo čistou vodou, nad ktorou sa rozprestiera úchvatná krajina. Uličky tejto destinácie sa nápadne podobajú tým z Mykonosu, no nehemžia sa toľkými turistami. 

Hoci je ostrov často prehliadanou destináciou, nájdeš na ňom všetko, čo očakávaš od dovolenky. Početné pláže, azúrové more, malebné dedinky obklopené prírodou či historické pamiatky. Na ostrov Paros sa navyše môžeš dostať priamym letom z Viedne.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:54