EU/Jennifer Jacquemart
StoryEditor

Slovensko oslavuje európske narodeniny

30.04.2024, 00:00
Životný štýl

Súčasťou zjednotenej Európy sme už 20 rokov. 1. mája 2004 vstúpilo Slovensko do Európskej únie.

Vstupom do EÚ sa Slovensko stalo rovnocenným partnerom krajín, ktoré dnes spolu s ním tvoria najväčšiu obchodnú veľmoc na svete. Zdieľame spoločné hodnoty, akými sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát, ľudské práva či solidarita.

Podľa  nedávneho prieskumu Eurobarometra z decembra minulého roka, s budúcnosťou našej krajiny mimo EÚ nesúhlasilo 7 z 10 opýtaných Slovákov a Sloveniek. Európska únia pre 64 % obyvateľov Slovenska reprezentuje predovšetkým slobodu cestovať, študovať a pracovať kdekoľvek v EÚ. Únia pre našincov zosobňuje najviac hodnotu mieru, nasledujú ľudské práva a demokracia.

Kvalita nášho života sa od vstupu do EÚ výrazne zlepšila. Od nášho vstupu v roku 2004 dostalo Slovensko z Únie viac ako 36 miliárd eur. Zároveň medzi rokmi 2021 – 2027 môžeme z nových eurofondov získať až 13 miliárd eur a s Plánom obnovy ďalších viac ako 6 miliárd.

Vďaka členstvu v Únii sa zlepšilo naše postavenie a váha na medzinárodnej scéne. Slovensko sa ako plnohodnotný partner zúčastňuje rozhodovania o závažných otázkach, ktoré ovplyvňujú vývoj nielen v EÚ, ale aj na celom svete. Spoločná európska legislatíva poskytuje Slovákom väčšiu právnu istotu, silnejšiu garanciu dodržiavania základných ľudských práv a ochranu spotrebiteľských práv. 

image
Európska komisia

Vstupom do Schengenu skončili hraničné kontroly a uľahčil sa voľný pohyb osôb i tovaru. To, že sme súčasťou EÚ Slovensku pomohlo získať bezvízový styk do absolútnej väčšiny krajín sveta a slovenský pas je 9. najsilnejším pasom na svete. Bez víz sa dostaneme do 186 krajín sveta. Slováci môžu voľne cestovať, pracovať, študovať a podnikať v celej Európskej únii. Na prácu v Únii nie je potrebné pracovné povolenie, v zamestnaní máme garantované rovnaké práva ako občania daného členského štátu. Navyše vďaka Európskemu preukazu zdravotného poistenia máme napríklad počas dovolenky, či študijného pobytu, nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť. 

V EÚ funguje silná ochrana spotrebiteľských práv. Ak predávajúci nedodrží podmienky pri nákupe či cestovaní, máme právo na odškodnenie. V rámci jednotného trhu máme jednotnú záruku dva roky, tovar kúpený cez internet môžeme vrátiť do 14 dní od zakúpenia. Dajú sa ľahšie porovnávať ceny výrobkov a zmluvy musia spĺňať európske štandardy. Tiež máme lepší systém varovania pred nebezpečnými výrobkami či potravinami. EÚ priniesla zrušenie roamingových poplatkov, zaistila aj nižšie  bankové poplatky a poplatky za používanie kreditných kariet. 

Vďaka uplatňovaniu európskej legislatívy v tejto oblasti sa na Slovensku podstatne zlepšila kvalita životného prostredia. Vzduch, ktorý dýchame je čistejší a zlepšila sa kvalita vôd. Lepšie sú chránené aj vzácne biotopy a krajinné územia európskeho významu.

image
Európsky parlament
 

Vedeli ste?

  • Slovensko sa stalo súčasťou schengenského priestoru bez hraníc v roku 2007.
  • Na Slovensku používame euro 15 rokov.
  • Slovenčina je jedným z 24 úradných jazykov EÚ. Je tým zaistená ochrana slovenského materinského jazyka a Slováci a Slovenky majú právo používať ktorýkoľvek z úradných jazykov EÚ pri komunikácii s európskymi inštitúciami.
  • Najbližšie eurovoľby nás čakajú 8. júna. Zvolíme si v nich 15 poslancov Európskeho parlamentu.
image
Európska komisia

Príďte osláviť Deň Európy

Pozývame vás osláviť európske narodeniny vo viacerých slovenských mestách. Oslavy začnú 7. mája v košickom kine Úsmev, budú pokračovať 9. mája v bratislavskej Starej tržnici a 10. mája v Banskej Bystrici. Čaká na vás bohatý program, súťaže, infostánky, diskusie, zaujímavé workshopy a koncerty. Dozviete sa viac o členských krajinách a o možnostiach, ktoré EÚ svojim občanom ponúka. Viac informácií o podujatiach nájdete na stránke www.europa.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 09:39