StoryEditor

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova. Srbsko to odsúdilo

28.03.2024, 08:48
Autor:
TASRTASR

Výbor privítal rozsiahly zoznam súvisiacich písomných záväzkov prijatých kosovskými úradmi.

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne, informuje tlačová agentúra HINA.

Na schôdzke, ktorá sa uskutočnila v stredu v Paríži, výbor hlasoval o správe gréckej poslankyne Dory Bakojannisovej, v ktorej sa odporúčalo pozvať Kosovo, aby sa stalo členskou krajinou Rady Európy.

Výbor privítal rozsiahly zoznam súvisiacich písomných záväzkov prijatých kosovskými úradmi. Vyjadril tiež očakávanie, že členstvo Kosova v Rade Európy "by viedlo k posilneniu noriem v oblasti ľudských práv prostredníctvom zabezpečenia prístupu k Európskemu súdu pre ľudské práva pre všetkých, ktorí sú pod kosovskou jurisdikciou", uvádza PZ RE na svojej webovej stránke.

image

Vučič nevylúčil vystúpenie Srbska z Rady Európy, ak sa jej členom stane Kosovo

Za členstvo Kosova v RE hlasovalo dovedna 31 členov výboru, štyria boli proti a jeden sa zdržal hlasovania, uviedli srbské médiá. Šéfka srbskej delegácie pri PZ RE Biljana Pantičová Piljová uviedla, že proti boli poslanci zo Srbska, z Bosny a Hercegoviny a Čiernej Hory, zatiaľ čo grécky zástupca sa hlasovania zdržal.

Ďalším procedurálnym krokom v celej záležitosti bude posúdenie žiadosti Kosova o členstvo na plenárnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia RE, ktoré sa má konať 18. apríla, píše HINA. Finálne odobrenie prípadného členstva Kosova v RE je v kompetencii výboru ministrov, ktorý je rozhodovacím orgánom Rady Európy.

Srbská delegácia v stredajšej rozprave zdôraznila oficiálny postoj Belehradu, podľa ktorého Kosovo "nie je štát" ale "neoddeliteľná súčasť Srbska". Tvrdila tiež, že na území Kosova dochádza k porušovaniu ľudských práv Srbov a "pošliapavaniu medzinárodného práva", informovali belehradské médiá.

Srbský šéf diplomacie Ivica Dačič označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné". Znepokojenie nad závermi stredajšej rozpravy vyjadril aj minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-17 09:32:18 - Feat.: - Title: Slovensko slabo dodržiava odporúčania pre predchádzanie korupcie, tvrdí hlavný protikorupčný orgán Rady Európy 05 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 10:23