StoryEditor

Najlepší športovci Slovenska

24.11.2023, 17:00

Už onedlho sa dozvieme, kto sa stane Najlepším športovcom Slovenska za rok 2023.

Zloženie najlepšej desiatky samozrejme ešte nie je známe, ale na základe výsledkov športovcov vieme jej zloženie aspoň sčasti odhadnúť. Podobne ako to robia bookmakeri v stávkových kanceláriách pri vytváraní kurzov na rôzne stávkové príležitostí. Tie potom pre tipujúcich ponúkajú aj rôzne bonusy, použite napríklad Doxxbet skaut kód a dozviete sa viac. Výraznými úspechmi sa tento rok môžu pochváliť mnohí slovenskí športovci. V desiatke nominovaných v ankete Športovec roka 2023 tak s vysokou pravdepodobnosťou nebude chýbať Petra Vlhová, Stanislav Lobotka, či Danka Barteková.

 

športovec

šport

úspechy

Petra Vlhová

Zjazdové lyžovanie

3.miesto vo Svetovom pohári (2022/2023)

Stanislav Lobotka

Futbal

Víťazstvo SSC Neapol v Serie A, SR reprezentácia

Danka Barteková

Športová streľba

Majsterka sveta a Európy v skeete

Eliška Mintálová

Vodná kanoistika

Víťazka pretekov Svetového pohára v K1, striebro z MS

Viktória Foster

Atletika

Zlato a striebro z Univerziády, národné rekordy 100 m a 100 m cez prekážky

Martin Vaculík

Plochá dráha

Triumf na svetovom šampionáte Speedway Grand Prix (Praha), 3.miesto celkovo v seriáli GP

Tomáš Tatar

Hokej

Slovenský hokejista roka 2023, bodovo najlepší Slovák v NHL (2022/2023)

 

Petra Vlhová - zjazdové lyžovanie

Naša hviezdna lyžiarka získala ocenenie Športovec roka už štyrikrát po sebe (2019-2022) a tento rok to nevyzerá inak. V závere lyžiarskej sezóny 2022/2023 obsadila vo Svetovom pohári skvelé 3.miesto. Na konci sezóny vyhrala dva slalomy. Jeden v rakúskom Flachau a ďalší v andorrskom Soldeu. Takisto jej vyšiel začiatok novej sezóny. Po 3.mieste v obrovskom slalome v Söldene, prišlo slalomové víťazstvo v Levi. A Petra by tam pridala aj ďalšie, keby nešťastne nevypadla v druhom kole.

Viktória Foster - atletika

Viktória Foster len prednedávnom poprvýkrát získala ocenenie Atlét roka 2023 v ankete Slovenského atletického zväzu (SAZ). Dvadsaťjedenročná pretekárka tento rok vylepšila národné rekordy v hladkej stovke i na 100 m cez prekážok. V posledne menovanej disciplíne tak dokonca dosiahla na prísny limit a získala miestenku na OH 2024 v Paríži. Na Univerziáde v Čcheng-tu získala striebornú (100 m) aj zlatú medailu (100 m cez pr.).

Stanislav Lobotka - futbal

Karty v rámci Športovca roka 2023 môže pokojne výrazne zamiešať aj reprezentačný stredopoliar Stanislav Lobotka. Ten sa v drese SSC Neapol stal majstrom Talianska, pričom v tíme zohrával kľúčovú úlohu. To sa premietlo aj do jeho reprezentačných výkonov, kde v drese Slovenska patril k najvýraznejším postavám kvalifikácie na futbalové ME 2024. Ako príjemný bonus znie, že tretiu účasť na ME za sebou dokázal so spoluhráčmi zabezpečiť ešte pred posledným zápasom v kvalifikačnej skupine.

Danka Barteková - športová streľba

V desiatke ocenených určite nebude chýbať naša reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková. Tá totiž premiérovo získala zlato v brokovej disciplíne skeet na tohtoročných Majstrovstvách sveta v Baku. S jedným bonusom navyše - keďže okrem toho vyhrala aj kvalifikáciu, zaručila si tiež miestenku na OH v Paríži. Pre členku Medzinárodného olympijského výboru to bude už jej piata olympiáda (predtým Peking 2008, Londýn 2012, Rio 2016, Tokio 2020). Okrem toho si doniesla zlato v skeete aj z ME v Osijeku.

Eliška Mintálová - vodný slalom

Vo vodnom slalome máme stále skvelých športovcov. Čoho názorným príkladom je Eliška Mintálová. Dvadsaťštyriročná slovenská kajakárka vyhrala v tejto sezóne v kategórii K1 preteky Svetového pohára v španielskom La Seu d‘Urgell. V septembri 2023 potom na Majstrovstvách sveta v Londýne (Lee Valley) získala striebornú medailu. A ako bonus aj miestenku na Letné olympijské hry 2024 vo Francúzsku.

Martin Vaculík - plochá dráha

Martin Vaculík je náš najúspešnejší plochodrážnik a v desiatke najlepších športovcov za rok 2023 by podľa nás takisto nemal chýbať. Tento rok dokázal vyhrať prestížne preteky Speedway Grand Prix v Prahe, ktoré sa konali v rámci svetového šampionátu. A v konečnom poradí GP 2023 obsadil rodák zo Žarnovice skvelé tretie miesto. Čo je najlepší výsledok v histórii slovenského motocyklového športu.

Tomáš Tatar - hokej

Tomáš Tatar sa tento rok stal premiérovo Najlepším hokejistom za rok 2023. Na pomyselnom tróne tak vystriedal Juraja Slafkovského. Čo sa mu celkom pravdepodobne podarí umiestnením v najlepšej desiatke športovcov aj teraz, práve na úkor našej bývalej draftovej jednotky. A to i vďaka vydarenej sezóne, kde v uplynulom ročníku NHL dokázal odohrať všetky duely v základnej časti a získať 48 bodov za 20 gólov a 28 asistencií. Svojmu vtedajšiemu tímu New Jersey tak pomohol postúpiť do play-off. Túto sezónu však už háji farby Colorado Avalanche.

Anketa Športovec roka

Športovec roka je novinárska anketa, ktorú organizuje Klub športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (KŠR SSN). Výsledky sú prezentované prostredníctvom slávnostného vyhlásenia, ktoré sa koná približne v polovici decembra. Anketa má u nás tradíciu už od roku 1959, teda ešte za čias Československa. No a od roku 1993 sme spoznávali už „len“ najúspešnejších slovenských športovcov. V roku 2023 to mimochodom bude už 31.ročník ankety. V nasledujúcej tabuľke sú uvedení víťazi ankety z posledných desiatich rokov:

2022 Petra Vlhová (lyžovanie)

2017 Peter Sagan (cyklistika)

2021 Petra Vlhová (lyžovanie)

2016 Matej Tóth (atletika)

2020 Petra Vlhová (lyžovanie)

2015 Peter Sagan (cyklistika)

2019 Petra Vlhová (lyžovanie)

2014 Anastasia Kuzminová (biatlon)

2018 Anastasia Kuzminová (biatlon)

2013 Peter Sagan (cyklistika)

 

Kto má najväčšie šance na výhru športovca roka

Tak tento rok to vyzerá veľmi pravdepodobne opäť na Petru Vlhovú. A presne takúto možnosť na stávku môžu ponúknuť aj viaceré stávkové kancelárie, ako je napríklad Doxxbet. Pre Petru by to inak bola už piata výhra v rade, čím by sa dostala na druhé miesto v historickej tabuľke za Martinu Moravcovú, ktorá túto anketu vyhrala šesťkrát. Popri jednotlivcoch sa v rámci ankety vyhlasuje aj najlepší športový kolektív. Asi nikto nebude prekvapený, že sa ním pre rok 2023 stane slovenský národný futbalový tím. Toto je pre zaujímavosť presné poradie športovcov z minuloročnej ankety Športovec roka 2022:

 

Jednotlivci

1. Petra Vlhová (lyžovanie)

2. Juraj Slafkovský (hokej)

3. Ján Volko (atletika)

4. Milan Škriniar (futbal)

5. Zuzana Rehák Štefečeková (streľba)

6. Marek Hamšík (futbal)

7. Alexander Slafkovský (vodný slalom)

8. Erik Černák (hokej)

9. Henrieta Farkašová (paralyžovanie)

10. Tajmuraz Salkazanov (zápasenie)

 

Kolektívy

1. Hokejisti SR

2. Futbalisti Slovana Bratislava

3. Štvorkajak SR na 500 m

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
27. apríl 2024 20:03