StoryEditor

Zažite vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti ako etologička Jane Goodall už onedlho v Bratislave

16.04.2024, 00:00

Niekoľkodňové podujatie STARMUS prináša veľkolepý otvárací koncert a 4 dni exkluzívnych prednášok.

STARMUS v spolupráci so spoločnosťou ESET opäť potvrdzuje, že je najambicióznejším vedecko-hudobným festivalom na svete a v máji tohto roku prinesie do Bratislavy najinšpiratívnejšiu debatu o budúcnosti planéty, ktorá na celý týždeň premení slovenské hlavné mesto na svetové hlavné mesto vedy. Podujatie podporuje aj VÚB banka, prvá banka, ktorá sa Zeleným manifestom 2020 prihlásila k udržateľnosti a ochrane životného prostredia.

STARMUS VII prinesie do mesta deväť laureátov Nobelovej ceny, astronautov, špičkových výskumníkov a najväčšie osobnosti v oblasti klimatických zmien, životného prostredia, umelej inteligencie a kybernetickej bezpečnosti.

image
STARMUS

Toto je prvý ročník STARMUSu, ktorý sa zameriava na planétu Zem ako najúžasnejšiu planétu vo vesmíre. Rovnako, ako v predchádzajúcich ročníkoch, sa na festivale stretne veľké množstvo nositeľov Nobelovej ceny - napríklad Michel Mayor, Emmanuelle Charpentier alebo Kip Thorne a svetových ikon, ako je Dr. Jane Goodall DBE a hudobná legenda Brian May, ktorý je tiež spoluzakladateľom festivalu. Ďalšími rečníkmi budú astronauti Chris Hadfield, ktorý v minulosti velil medzinárodnej vesmírnej stanici ISS či Charlie Duke, ktorý bol súčasťou misie Apollo 16 a kráčal po mesiaci.

Festival prináša do Bratislavy aj prestížnu medailu Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu, ktorá sa udeľuje v štyroch kategóriách: Hudba a umenie, Vedecká spisba, Filmy a zábava a Celoživotné dielo. 

Festival otvorí 12. mája koncertom legendárny priekopník elektronickej hudby Jean-Michel Jarre. Svoje festivalové vystúpenie nazval „Bridge from the Future". Na pódiu sa k Jarremu ako špeciálny hosť pripojí Brian May, gitarista skupiny Queen. Koncert sa uskutoční v areáli výstaviska Incheba pri Moste SNP a bude zadarmo prístupný verejnosti.

Festival prináša aj nevídaný hudobný program s exkluzívnymi vystúpeniami populárnej kalifornskej punk-rockovej skupiny The Offspring, Tonyho Hadleyho - bývalého speváka britskej popovej ikony z 80. rokov Spandau Ballet, všestrannej umelkyne Laurie Anderson - a ďalších jednorazových živých vystúpení, ktoré budú čoskoro oznámené spolu s kompletným line-upom tohto úžasného ročníka.

image
STARMUS

Okrem toho má organizácia STARMUS podpísané dohody s hlavnými slovenskými univerzitami a akademickými inštitúciami, ako sú Univerzita Komenského v Bratislave alebo Vysoká škola výtvarných umení a dizajnu, Slovenská akadémia vied, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Masarykova univerzita v Brne v Českej republike. Prostredníctvom týchto akademických spoluprác bude STARMUS realizovať svoj "Mestský program" s exkluzívnymi aktivitami medzi prednášajúcimi a slovenským akademickým prostredím, ako aj niekoľko dobrovoľníckych programov, ktoré budú súčasťou festivalu a budú zadarmo prístupné verejnosti na Hlavnom námestí v Bratislave.

Pripravili sme pre vás kvíz, v ktorom sa dozviete veľa zaujímavých informácií o festivale STARMUS:

 

 

Čo všetko viete o festivale STARMUS?

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
24. apríl 2024 10:56