India je okrem iného domovom najväčších filmových štúdií na svete – Ramoji Film City, ktoré sa nachádzajú neďaleko mesta Hyderabád. Tunajší filmový priemysel je známy pod názvom Tollywood – podľa jazyka Telugu, ktorý je dominantný v tejto časti Indie. FOTO: HN/Pavel Novotný
StoryEditor

Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky

25.03.2024, 13:15
  • Indická veľvyslankyňa v Bratislave Apoorva Srivastava vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Kde vidí najväčší potenciál pre ďalší rozvoj ekonomických vzťahov medzi Slovenskom a Indiou.
  • Aké výsledky priniesla nedávna návšteva slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára v Naí Dillí.
  • Čo môže prilákať slovenských turistov na návštevu Indie.

V ktorých segmentoch vidíte najväčší potenciál na rozvoj ekonomických a obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Indiou?

Začnem tým, že bilaterálne vzťahy medzi Indiou a Slovenskou republikou sú vynikajúce, ale napríklad v oblastiach obrany, automobilového priemyslu a autodielov, kde sa obe krajiny navzájom dopĺňajú, je obrovský nevyužitý potenciál. V sektore obrany je potrebné zmeniť spoluprácu z „kupujúceho a predávajúceho“ na „spoločného spolupracovníka, spoluvývojára a koproducenta“. Existuje taktiež priestor na spoluprácu medzi ajurvédou a množstvom kúpeľov, ktoré sú na Slovensku.

India sa rýchlo stáva novou technologickou veľmocou...

Áno, a aj preto sú ďalšími oblasťami záujmu farmaceutický sektor, obnoviteľná energia a umelá inteligencia. Indovia môžu tiež výrazne vyplniť medzeru medzi dopytom a ponukou nekvalifikovanej, polokvalifikovanej a kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku a pozitívne tak prispieť vašej krajine.

image

Veľvyslankyňa Apoorva Srivastava hostila koncom januára v Bratislave recepciu pri príležitosti 74. výročia vzniku Indickej republiky. FOTO: HN/Pavel Novotný

Ako by ste zhodnotili februárovú cestu šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára do Indie? Môžeme už dnes vidieť jej konkrétne výsledky?

Nedávna návšteva ministra zahraničných vecí Juraja Blanára v Indii bola mimoriadne úspešná z politického aj obchodného hľadiska. Stretnutia s naším ministrom zahraničných vecí Dr. Subrahmanjamom Jaishankarom, ministrom obchodu a priemyslu Piyushom Goyalom a tajomníkom pre výrobu obrany Giridharom Aramanom boli vynikajúce, prehodnotili celú škálu vzťahov a prediskutovali nové oblasti spolupráce.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Vzostup globálneho juhu pod hlavičkou BRICS. Ako si protipól Západu posilňuje svoje pozície?

Na ceste sa zúčastnili aj početní zástupcovia slovenského biznisu...

Ministra sprevádzala veľká 22-členná delegácia obchodných a zbrojárskych spoločností, pre ktoré sa zorganizovali B2B stretnutia s ich indickými partnermi. Pán Blanár sa zúčastnil aj na deviatej konferencii Raisina Dialogue a druhom konkláve CII India Europe Business & Sustainability. Počas tejto cesty bolo takisto podpísané Memorandum o porozumení medzi Úradom indických štandardov – Bureau of Indian Standards (BIS) – a Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky. Celkovo to bola komplexná návšteva, ktorá posilnila naše bilaterálne vzťahy vo všetkých hlavných sektoroch spolupráce.

Spomínali ste, že Indovia môžu výrazne vyplniť medzeru medzi dopytom a ponukou pracovnej sily. Je pravdou, že mladí talentovaní ľudia z vašej krajiny sa presadzujú v rôznych odvetviach po celom svete. Týka sa to aj Slovenska a zvyšuje sa ich počet u nás?

Sme hrdí na svoju 35-miliónovú indickú diaspóru po celom svete. Čísla síce nie sú na Slovensku také významné, ale stúpajú. V rokoch 2020 až 2023 sa počet Indov na Slovensku zvýšil približne 3,6-krát – z takmer tisíc na vyše 3 600 osôb. Na technických univerzitách študuje okolo 500 študentov, no väčšina Indov tu pracuje na rôznych pozíciách v automobilovom a strojárskom priemysle. Zvýšilo sa aj ich zastúpenie v rámci špecializovaných profesií či tiež v logistike počet indických vodičov. S nedávnym rozhodnutím vlády poskytnúť indickým štátnym príslušníkom vo vybraných pracovných oblastiach na Slovensku zrýchlené víza sa tieto čísla pravdepodobne ešte zvýšia.

Akú úlohu zohráva Slovensko pre indických investorov v rámci strednej Európy? Patríme medzi dôležité trhy?

Indické spoločnosti už dlho investujú v zahraničí, a to vrátane Európy. Na Slovensku je žiarivým príkladom indických investícií najmodernejší automobilový závod Jaguar Land Rover (JLR) patriaci do skupiny Tata Motors s investíciou 1,4 miliardy eur a s ročnou výrobnou kapacitou 150-tisíc vozidiel, ktorý zamestnáva 4 800 ľudí. Ďalšia významná indická spoločnosť CK Birla Group prostredníctvom svojho podniku National Engineering Industries (NEI) kúpila v januári 2020 slovenskú Kinex Bearings. Podobne Amara Raja Group z Indie investovala v decembri 2021 do InoBat Auto. Nechýbajú však ani investície Tata Consultancy Services & Dhoot transmission.

Ste s touto investičnou úrovňou spokojná?

Myslím si, že stále existuje veľký priestor na prilákanie ďalších investícií z Indie, najmä v sektoroch IT a automatizácie. To by sa dalo dosiahnuť väčšou interakciou medzi podnikateľmi z oboch krajín. Nedávna návšteva ministra Blanára v Indii, kam vzal podnikateľskú delegáciu, bola z tohto pohľadu skvelým krokom. Tento rok plánujeme pozvať aj indických investorov a podnikateľov na Slovensko.

Pozrime sa teraz na úroveň obchodnej výmeny. Rastú jej čísla?

Bilaterálny obchod medzi našimi dvoma krajinami je v súčasnosti na úrovni 858 miliónov eur. Jeho objem sa za posledné tri roky zvýšil o 140 percent. Vzhľadom na tento trend som presvedčená, že náš cieľ dosiahnuť obchod v hodnote jednej miliardy eur v nasledujúcich dvoch rokoch bude splnený skôr.

image

Pokrízové zotavovanie ekonomiky. Prinesie Ázia čerstvý vietor pre slovenské investície?

Ktoré indické produkty sú najúspešnejšie na slovenskom trhu? Všeobecne je obľúbené ovocie, najmä mango, ale presadzujú sa v čoraz väčšej miere aj ostatné výrobky?

Slovensko je tradičným trhom pre textilné, medicínske a obuvnícke výrobky z Indie. S rýchlym rozvojom výrobného sektora v Indii sú na vzostupe aj produkty z automobilového, zo strojárskeho, z elektrotechnického, farmaceutického a chemického priemyslu. Existuje však veľký potenciál dovozu poľnohospodárskych produktov a odevov a textilu z Indie.

Naopak, o aké slovenské produkty majú záujem indickí spotrebitelia?

Sila automobilového priemyslu na Slovensku sa odráža v tom, že osobné autá tvorili takmer tretinu celkového exportu do Indie v roku 2023. Nasledujú rôzne strojárske a elektrotechnické výrobky. Existuje však veľký potenciál exportu originálnych a inovatívnych produktov a technológií do Indie.

Vidíte priestor pre rozvoj aj v oblasti cestovného ruchu? Kam do Indie by ste pozvali slovenských turistov?

Samozrejme, obrovský potenciál je aj v rozvoji cestovného ruchu, a to v oboch smeroch. India so svojím bohatým kultúrnym dedičstvom, s rozmanitou krajinou a tradíciami ponúka cestovateľom množstvo zážitkov. Od majestátnych Himalájí na severe cez nádherné pláže, zlatú púšť Thar na západe po pokojné stojaté vody Kéraly na juhu, od rušných miest ako Dillí a Bombaj po historické mestá Džajpur, Ágra a Váránasí až po staroveké chrámy, luxusné historické hotely, paláce, ajurvédske kúpele a architektonické pamiatky – India sa môže pochváliť širokou škálou atrakcií pre turistov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 0% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-02 13:22:25 - Feat.: 0 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Vzostup globálneho juhu pod hlavičkou BRICS. Ako si protipól Západu posilňuje svoje pozície? 02 - Modified: 2023-03-10 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokrízové zotavovanie ekonomiky. Prinesie Ázia čerstvý vietor pre slovenské investície? 03 - Modified: 2023-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poza chrbát Západu. Kto pomáha Rusom obchádzať sankcie?
01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 03 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 05 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
12. apríl 2024 21:07