Európska investičná banka patrí medzi významné inštitúcie, ktoré podporujú aj slovenských exportérov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch

25.04.2024, 09:56
  • Riaditeľka odboru financovania v EXIMBANKE SR Tatiana Harmady vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ako vyzerá aktuálna situácia na trhu z pohľadu exportérov a čo ich najviac trápi.
  • Či im môže pomôcť vo financovaní exportov EIB linka.
  • O aké úvery ide a aká je ich splatnosť.

Môžete zhodnotiť aktuálnu situáciu na trhu z pohľadu exportéra?

Situácia je dynamická a ovplyvnená niekoľkými faktormi. Globálne obchodné vzťahy sa menia v dôsledku geopolitických napätí, obchodných dohôd a zmeny preferencií spotrebiteľov. Zároveň sa vďaka digitálnym technológiám a rastúcemu dopytu po udržateľných produktoch objavujú nové príležitosti. Exportéri čelia aj výzvam, ako je inflácia, zmeny v devízových kurzoch či logistické problémy. Je preto dôležité, aby mali flexibilnú stratégiu a sledovali aktuálne trendy na trhu a vedeli tak efektívne využiť nové príležitosti a minimalizovať riziká.

image

Tatiana Harmady je riaditeľkou odboru financovania v EXIMBANKE SR. FOTO: EXIMBANKA SR

Ako tento stav vnímajú slovenskí exportéri?

V rámci každodennej komunikácie s exportérmi cítime, že najviac ich trápia úrokové sadzby, keďže EURIBOR išiel extrémne hore, a teda im rastú aj úrokové náklady. Preto ich vždy poteší, keď im vieme ponúknuť zvýhodnený úrok. V rokoch 2019 začala EXIMBANKA SR čerpať finančné prostriedky z Európskej investičnej banky – takzvanú EIB linku – a následne sme ich požičiavali klientom. Táto EIB linka je určená najmä na podporu malých podnikov do 250 zamestnancov, ako aj stredných podnikov od 251 do 3,5 tisíca zamestnancov, pričom jej hlavným benefitom je zvýhodnená úroková sadzba. V rámci slovenského trhu tak dokážeme obsiahnuť veľkú časť firiem. Na základe interného ohodnotenia klienta a jeho projektu mu vyjde úroková sadzba, na ktorú mu vieme dať zľavu minimálne 0,25 percenta. Klienti EIB linku vo veľkom využívali v období pred covidom a s ohľadom na aktuálnu situáciu na trhu i úrokové sadzby je to pre nich čoraz zaujímavejšie riešenie.

image

Seriál Chcem byť exportér pripravujú HN v spolupráci s Eximbankou SR.

Je úrokové zvýhodnenie limitované segmentom alebo teritóriom?

Vylúčených segmentov je pomerne veľmi malé množstvo, ako sú napríklad tabakové výrobky či obranný priemysel. Väčšina klientov však môže úrokové zvýhodnenie využiť. Poskytnúť ho nie je možné len v prípade, ak klient čerpá iné zdroje, napríklad nenávratný finančný príspevok. Vtedy mu vieme poskytnúť rôzne produkty, ale bez tejto zľavy. Čo sa týka teritórií, každý obchodný prípad prechádza individuálnym posúdením, či už z hľadiska štruktúry, alebo nákladov. Riadime sa medzinárodnými pravidlami, aktuálnymi sankciami a podobne. EIB linka je však primárne určená na podporu exportu na trhy Európskej únie.

image

Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky

Z ktorých segmentov zaznamenávate najväčší záujem a do ktorých regiónov vyvážajú?

Jednoznačne zo strojárskeho a z hutníckeho. V poslednom čase ožíva aj potravinársky a odevný priemysel. Keď sa bavíme len o EIB linke, tak vyvážajú do Česka, Rakúska, Maďarska, Fínska, Holandska a Dánska. S ostatnými produktmi však podporujeme export do celého sveta.

V čom spočíva špecifikum EIB linky?

V tom, že nejde o produkt, ale o úrokové zvýhodnenie. Klient má napríklad záujem o prevádzkové alebo investičné financovanie. My mu pripravíme riešenie šité na mieru z našich produktov a navyše k tomu vieme využiť aj zľavu na sadzbe v rámci EIB linky. Ušetrí tak minimálne 0,25 percenta. Pravdepodobnosť, že klient zľavu získa, je pritom veľká, dostane ju takmer každý.

image

Šéf tchajpejskej kancelárie v Bratislave pre HN: Taiwan je príliš dôležitým hráčom, než aby ho svet ignoroval

O akých úveroch sa bavíme a aká je ich splatnosť?

V priemere ide o niekoľkostotisícové úvery, ale zvýhodnený úrok uplatňujeme aj na 50-tisícové či miliónové úvery. Ich splatnosť závisí od produktu. Pri prevádzkovom financovaní je to do dvoch rokov s možnosťou opätovného schválenia. Máme klientov, ktorí sú týmto spôsobom s nami už viac ako 15 rokov, pričom so spomínaným úrokovým zvýhodnením od roku 2019. Pri investičných úveroch sa bavíme o splatnosti sedem až desať rokov.

Podporujete len slovenských exportérov?

Pri EIB linke áno. Pri iných produktoch vieme financovať slovenského exportéra vrátane jeho dcérskych zahraničných spoločností. Vtedy ide o investíciu v zahraničí, čo je často využívaný produkt.

image

Šéf diplomacie Juraj Blanár pre HN: Zachovanie kontinuity v otázke Ukrajiny je len zbožným prianím opozície

Ste exportno-úverová agentúra. Aké má u vás klient výhody oproti komerčnej banke?

Rada by som zdôraznila, že my plníme komplementárnu funkciu. To znamená, že klient nás využíva v prípade, keď komerčná banka nemôže alebo z nejakého dôvodu nemá záujem klientovi zvyšovať úverovú angažovanosť. Môže to byť pre limity, sektor alebo teritórium. Vtedy nastupuje EXIMBANKA SR. Musím povedať, že komerčné banky s nami radi spolupracujú, lebo nie sme pre nich konkurenciou, ale skôr partnerom.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám -20% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 06:59:31 - Feat.: 0 - Title: Seriál HN – Chcem byť exportér: Ako sa slovenskí podnikatelia môžu zapojiť do obnovy Ukrajiny? 02 - Modified: 2023-05-30 15:40:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzsky vysoký predstaviteľ pre HN: Už teraz treba pripraviť pôdu pre dlhodobú obnovu Ukrajiny 03 - Modified: 2023-03-09 23:31:18 - Feat.: 1 - Title: Nový šéf Eximbanky pre HN: Na Slovensku sme asi jediní, kto vie poistiť teritórium Ukrajiny
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 09:56