Premiér Robert Fico s ministrom financií Ladislavom Kamenickým. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Agentúra S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

26.04.2024, 23:14
Autor:
TASRTASR

Slovenská ekonomika zostáva podľa S&P odolná, a to aj napriek oslabeniu eurozóny. Hospodársky rast sa podľa odhadov agentúry zrýchli z 1,1 percenta v minulom roku na dve percentá v roku 2024.

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor‘s (S&P) potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Jej hodnotenie SR tak zostáva nezmenené a je o dva stupne vyššie ako rating agentúry Fitch (A-, stabilný výhľad) a o stupeň vyššie ako rating Moody‘s (A2, negatívny výhľad).

S&P tak podľa Ministerstva financií (MF) SR potvrdila, že plán slovenskej vlády s ozdravením verejných financií je dôveryhodný a konsolidačné úsilie je dostatočné. Stabilný výhľad ratingu odzrkadľuje očakávanie, že deficity SR sa začnú od budúceho roka znižovať, hospodárstvo zostane odolné a Slovensko si zachová obozretnú fiškálnu politiku.

image

Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur

Slovenská ekonomika zostáva podľa S&P odolná, a to aj napriek oslabeniu eurozóny. Hospodársky rast sa podľa odhadov agentúry zrýchli z 1,1 percenta v minulom roku na dve percentá v roku 2024.

Ekonomika by mala do roku 2026 ťažiť najmä z rastu investícií z Plánu obnovy a odolnosti. Pozitívny trend vidieť aj pri znižovaní inflácie, ktorá v marci klesla na úroveň 2,5 percenta, čo je aj priemer EÚ (2,4 percenta).

Rovnako pozitívne prispieva reálny rast príjmov domácností, ktorý by mal podporiť súkromnú spotrebu. Nezamestnanosť by sa mala v najbližších troch rokoch držať výrazne pod 6 percent, čo je historické minimum.

"Potvrdenie ratingu S&P je pozitívnym vysvedčením pre vládu Roberta Fica a prácu MF SR. Je to zároveň dôkaz o tom, že naše úsilie ozdraviť verejné financie po 3,5 roku extrémneho nárastu dlhu a deficitu je dôveryhodné a nami navrhovaná konsolidácia je realistická," reagoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

image

Vláda ide zdaňovať aj cigaretové alternatívy. Skúsenosť z Čiech je pre nás mementom

Okrem iného k tomu podľa neho prispel aj nedávny predaj štátnych dlhopisov švajčiarskym investorom, čo podporilo diverzifikáciu slovenského portfólia.

"Toto hodnotenie je tou najlepšou odpoveďou pre niektorých politikov opozície, ktorí tu mesiace strašia krachom a bankrotom Slovenskej republiky. Dnes sa ukazuje, že vláda má jasný plán a vedie slovenskú ekonomiku správnym smerom," doplnil Kamenický.

01 - Modified: 2024-05-05 20:55:07 - Feat.: - Title: Revízie rastu 02 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 03 - Modified: 2024-04-29 07:35:54 - Feat.: - Title: Prichádza optimizmus. Dôvera v slovenskú ekonomiku v apríli stúpla na takmer dvojročné maximum 04 - Modified: 2024-04-08 13:31:59 - Feat.: - Title: Fico chce veľké škrty zamestnancov na ministerstvách, hovorí o 30-percentnom reze. Nereálne, odkazuje odborník 05 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Rezort financií avizuje zmeny pri pomoci s drahými hypotékami. Odstráni podmienku, ktorá mnohých hnevala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 22:55