Aktuálne má ORLEN v Českej republike dve vodíkové čerpacie stanice, takže sa má o čo oprieť. FOTO: Jan Weiser
StoryEditor

Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)

16.04.2024, 15:30
  • Podľa spoločnosti Orlen výroba vodíka je relatívne jednoduchá, ale je nevyhnutné správne ho skladovať a distribuovať.
  • Výroba obnoviteľného vodíka je diametrálne odlišná od výroby klasickej nafty alebo benzínu.
  • Firma má v pláne u nás postaviť dve produkčné centrá obnoviteľného vodíka.
  • Ako je to vo svete?
  • Na otázky HN odpovedá Tibor Kotora.

Aký potenciál má Slovensko na využívanie geotermálnej energie?

Slovensko má už len svojou lokalitou všetky predpoklady na to, aby sa dala geotermálna energia využiť. Predovšetkým v oblasti Košickej kotliny a na južnom Slovensku. Na týchto územiach je potenciál daný prírodnou štruktúrou. Geotermálna energia ako obnoviteľný zdroj energie sa dá využiť vo viacerých smeroch. Či už je to na výrobu obnoviteľnej elektrickej energie, prípadne na výrobu tepla, vykurovanie, na pestovanie rôznych plodín v skleníkoch, prípadne na zábavu, ako sú akvaparky, a v nemalej miere následne aj na produkciu udržateľného „zeleného vodíka“. Praktické využitie takto získanej obnoviteľnej energie v oblasti dopravy a logistiky je taktiež veľmi rôznorodé. Od využitia takejto energie priamo na nabíjanie elektromobilov, výroby zeleného vodíka pre dopravu až po klasické použitie obnoviteľnej energie v domácnostiach. Produkcia zeleného obnoviteľného vodíka vyrobeného pomocou OZE sa realizuje prostredníctvom elektrolýzy vody na rozdiel od klasickej výroby vodíka v rafinérii. Obnoviteľný zelený vodík je možné použiť v priemysle, ale taktiež ako pohonnú látku pre vodíkové automobily, autobusy, prípadne aj v železničnej doprave pre pohon vodíkových lokomotív. Samozrejme, tento vodík musí spĺňať parametre, ktoré sú definované legislatívou Európskej únie pre obnoviteľné zdroje energie v spojitosti s cieľmi v oblasti dekarbonizácie. To znamená, že pri jeho výrobe musí byť použitá iba elektrická energia, ktorá je vyrobená z obnoviteľných zdrojov. Samozrejme, okrem geotermálnej energie je možné na výrobu zeleného vodíka použiť aj iné obnoviteľné zdroje energie, ako napríklad slnečnú energiu s využitím solárnych panelov alebo energiu prúdenia vzduchu s využitím veterných elektrární. Dôležitým parametrom pri takejto výrobe energie je to, že všetka takto vyrobená energia má nulovú uhlíkovú stopu.

Čo je najmarkantnejšou výhodou geotermálnej energie v porovnaní so solárnou, prípadne s veternou energiou?

Podľa môjho názoru má využívanie veternej alebo solárnej energie jeden spoločný zásadný problém. Laicky povedané, keď nefúka vietor alebo nesvieti slnko, nemáte energiu. To spôsobuje, že tie zdroje energie sú čiastočne nestabilné. Relatívne komplikovane sa takéto zdroje optimalizujú. Naproti tomu je geotermálna energia v podstate stálym zdrojom energie. Využitie tepelnej energie zeme z hĺbkového vrtu sa javí ako stály zdroj energie. To znamená, že elektráreň, ktorá využíva na výrobu elektrickej energie zemské teplo z vrtu, je stabilným zdrojom elektrickej energie.

Aké sú možnosti kombinovania geotermálnej energie a vodíka pri budovaní udržateľných energetických riešení pre dopravu na Slovensku?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 73% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-14 16:37:45 - Feat.: 1 - Title: Veľké zmeny v Slovnafte. Gigant ohlásil miliónovú investíciu, v lete sa pripraví na ropu z USA či Kurdistanu 02 - Modified: 2024-01-09 18:30:00 - Feat.: 1 - Title: Slovensko má lokality s cenami palív blízko európskeho dna. No na komfort zabudnite (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-01-03 08:25:28 - Feat.: 1 - Title: Absurdná nemecká čistá energetika v praxi: keď zájde slnko, produkujú popol a exhaláty (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Poliaci sa s vodíkovými plánmi uskromnili. Známy podnik u nás už čoskoro ohlási prvý nabíjací hub pre kamióny 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:40