Marek Prokopec, prezident CFA Society Slovakia. FOTO: Martin Stiblický
StoryEditor

Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor)

15.04.2024, 20:00

V rozhovore s prezidentom CFA Society Slovakia Marekom Prokopcom sa dočítate:

  • Ako zmenilo rastúce geopolitické napätie vo svete záujem sveta o ESG investície.
  • Čo je to greenwashing a aké riziká pre samotných investorov či pre firmy prináša.
  • Ktoré problémy musia riešiť firmy v rámci výkazníctva či reportingu o ESG témach.
  • Aká budúcnosť čaká ESG investovanie tak vo svete, ako aj u nás na Slovensku. 

Finančný svet dnes ovplyvňuje veľmi veľa faktorov. Vysoké úrokové sadzby, stále pomerne vysoké ceny energií, ekonomické problémy viacerých krajín, ale tiež geopolitické napätie. Je v tomto kolotoči vo svete stále záujem o ESG investície?

Faktory ovplyvňujúce finančné trhy sú multidimenzionálne a zložité. Výška úrokových sadzieb, ceny energií, ekonomická nestabilita v rôznych krajinách a geopolitické napätie sú len niektoré z mnohých aspektov, ktoré majú vplyv na investičné rozhodnutia. Napriek tejto pestrosti faktorov stále existuje záujem o ESG investovanie. Téma sa však v čase mení a posúva. Veľmi jasne to vidíme napríklad vo vzťahu k jadrovej energii, ktorá sa v minulosti až tak nepreferovala. Následné udalosti, ktoré zvyšujú potrebu energetickej sebestatočnosti, však výrazne zmenili pohľad na tento typ energie. Je tiež zrejmé, že keď sa veľmi pritlačí, vytvára to veľké skupiny ľudí, ktoré sú nespokojné. Dobrým príkladpayom je vlna nespokojnosti poľnohospodárov, ktorá sa len nedávno prevalila mnohými krajinami Európskej únie. O hlavných dôvodoch, prečo sa tak deje, sa budeme baviť aj na konferencii CFA Society Slovakia ESG Summit 2024.

Ako je to na Slovensku? Sme priaznivcami udržateľného investovania a rastie podiel ESG investícií aj v našej krajine?

Slovenskí investori taktiež prejavujú záujem o udržateľné investovanie. Tento trend je ovplyvnený nielen globálnymi udalosťami, ale aj rastúcim povedomím o environmentálnych výzvach, ktorým čelíme. Environmentálna časť ESG témy je tá jednoduchšie uchopiteľná, výrazne pokrývaná domácimi, ako aj svetovými médiami alebo školami. Existuje takmer celospoločenská zhoda, že v environmentálnej oblasti treba robiť aktívne kroky. A nemyslím tým iba na samotnú dekarbonizáciu. Keď sa pozrieme, aký posun nastal v oblasti separovania odpadu, tak vidíme, že sme sa naozaj posunuli k lepšiemu. Oveľa zložitejšie je to s ďalšími oblasťami, ktoré sú často menej jasné a podliehajú určitému názorovému ukotveniu.

image

Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze

Ako sa burziáni, či už vo svete alebo u nás dokážu orientovať v tom, či sú akcie, ktoré nakupujú, skutočne ESG?

Existuje niekoľko možností, ako investori môžu posudzovať ESG faktory. Môžu si zakúpiť dáta vzhľadom na ESG parametre jednotlivých spoločností a tie zapracovať do svojich rozhodovacích modelov. Veľmi často sa tiež využívajú služby iných spoločností, ktoré podľa svojej metodológie vypracujú skóre jednotlivých spoločností. Jednotlivé produkty sa vedia odlišovať práve mierou, akou pri investovaní prihliadate na ESG faktory a akou na klasické finančné faktory. V tomto procese je však stále veľa problémov. Tie sú spojené hlavne s dostupnosťou a kvalitou dát alebo s veľkou variabilitou jednotlivých skóringových modelov. Metodika výpočtu stále nie je všeobecne ustálená.

Nestáva sa tým udržateľné investovanie príliš zložité a príliš preregulované?

Investovanie je komplexný proces, ktorý je v súčasnosti veľmi silne regulovaný. Aj klasické investovanie prostredníctvom štandardných finančných nástrojov je dnes veľmi regulované. Pridaním faktorov udržateľnosti sa komplexnosť ešte zvyšuje. A pravdou tiež je, že regulácia udržateľného investovania sa dynamicky vyvíja a je veľmi zložitá, čím sa často dostávame do určitej pasce. Do pasce implementácie, keďže tá stojí nemalé finančné prostriedky, ako aj do pasce z pohľadu klienta. Keď je téma pre neho veľmi zložitá, nemá chuť si ňou prechádzať. Naozaj skôr potrebujeme zjednodušovať a koncentrovať sa na najdôležitejšie veci. Ak chceme vyriešiť všetko naraz, môže to byť kontraproduktívne.  

Na trhoch je tiež stále prítomný výraz greenwashing, teda ilúzia o tom, že firmy vyrábajú svoje produkty spôsobom, ktorý je šetrný k životnému prostrediu. Je to pre investorov skutočná hrozba?

Greenwashing je jednoducho podvádzanie, to je zlé ako každé iné podvádzanie. Keďže sa však pravidlá v mnohých oblastiach ESG iba nastavujú, nie je vždy úplne jednoduché povedať, čo by sme mohli naozaj označiť ako greenwashing. V niektorých prípadoch je to však zrejmé a vtedy je to problém, ktorý treba pomenovať. Uvediem možno jeden príklad. FIFA dlhé roky prezentovala, že pripravované futbalové majstrovstvá sveta v Katare budú karbónovo neutrálne. Nakoniec sa ukázalo, že to boli v zmysle produkcie CO2 najviac znečisťujúce majstrovstvá v histórii. Treba byť preto opatrný. Je potrebné dobre poznať samotnú reguláciu, aby nevznikali nedorozumenia. Najdôležitejšia je však samotná integrita. Greenwashing je klamanie a dobré firmy neklamú.

Jednou z tém na utorňajšej (16. 4.) konferencii Summit ESG CFA Society Slovakia 2024 bude aj ESG zhora nadol alebo zdola nahor. Ako tomu rozumieť?

Proces implementácie tém spojených s udržateľnosťou prebieha obojsmerne. Efektívnejší však spravidla býva, keď je manažovaný zhora. Zapracovanie tejto témy do štandardného fungovania firemných procesov sa dá iba prostredníctvom riadených aktivít. A je potrebné ho zapracovávať s prihliadnutím na potreby a možnosti firmy. Nie je predsa možné rozbiť celý biznis model firmy. Dôležité je ESG témy zapracovať tak, aby boli v súlade s fungovaním firmy. Ideálne, ak prináša pridanú hodnotu a energizuje zamestnancov. Zdola stále môžu vznikať rôzne aktivity, ktoré toto snaženie dopĺňajú.

Dôležitou témou je aj výkazníctvo, teda reporting firiem o tom, či sú alebo nie sú udržateľné. Čo môžeme v tejto súvislosti očakávať v najbližších rokoch?

V oblasti reportovania spoločností v súvislosti s udržateľnosťou sa regulácia postupne implementuje. Cieľom je vniesť do procesov jasnosť, ktorá by mala pomáhať investorom posúdiť, ako sa firmám v tejto oblasti darí a aké majú riziká. Celý koncept je postavený na takzvanej dvojitej materialite. Organizácia musí reportovať, ako jej aktivity ovplyvňujú planétu a ľudí, a na druhej strane, ako je ona sama zraniteľná. Opäť však musím poznamenať, že požiadavky sú celkom rozsiahle. Regulácia sa však najprv implementuje na veľké firmy a následne na menšie. Práve o problematike nových požiadaviek reportingu sa bude diskutovať aj v jednom konkrétnom paneli našej konferencie, kde nám o tom prídu porozprávať priamo ľudia z praxe.

Akú pozornosť venuje ESG témam náš podnikateľský sektor? Stáva sa témou aj u nás?

Slovenský podnikateľský sektor postupne preniká do ESG témy. Nastáva to, samozrejme, s rôznou intenzitou v závislosti od veľkosti firmy a jej zamerania. Tlačí ho k tomu jednak už spomenutá regulácia, ale aj určitá spoločenská objednávka, ktorá môže vznikať na strane klientov, zamestnancov, vedenia spoločnosti, vlastníkov alebo investorov. V jednotlivých firmách je to teda asi rozdielne. 

Ako vidíte budúcnosť pri investovaní do ESG finančných nástrojov? Bude ďalej rásť alebo má to najlepšie za sebou? 

V ESG téme sa budeme v budúcnosti určite posúvať dopredu. Dôležité je tak ako pri všetkom zachovať zdravý rozum. Regulácia je potrebná. Mala by byť však jednoduchšia a užšie zameraná. Myslím si, že ESG investičné nástroje sa budú rozvíjať, ale popri nich budú existovať aj štandardné investičné nástroje.

01 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: 0 - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 02 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: 0 - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 03 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: 1 - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike 04 - Modified: 2023-12-15 14:08:59 - Feat.: 1 - Title: Do čoho investovať? Vyspelý svet zvýši zisky, reálne je prekonanie historických maxím, hovorí pre HN expert
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 03 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 04 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 14:39