Spotreba mäsa v Nemecku je o 11,5 percenta nižšia ako vlani. Ide o pokles zaznamenaný v januári až júli. V tomto období sa však mäsiarom u nás darilo. No našinec začína obmedzovať spotrebu až teraz. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Náročné časy prinútili Slovákov po siedmich rokoch k zmene. Osekávajú výdavky na mäso

10.10.2022, 00:00
  • Spotreba mäsa v Nemecku je tento rok o 11,5 percenta nižšia ako vlani.
  • Ide o pokles zaznamenaný v januári až júli. 
  • V tomto období sa však, naopak, našim mäsiarom darilo a predaj bol stabilný.
  • Našinec začína obmedzovať spotrebu až teraz.

„Ak ste niekedy chceli byť nažive, teraz je ten najlepší čas – ak teda nie ste hospodárske zviera,“ napísal v septembri americký portál Vox, známy svojou vysvetľujúcou žurnalistikou. 

Glosoval tým skutočnosť, že okrem človeka znamená toto tvrdenie pravý opak pre takmer každý ďalší živočíšny druh. No predovšetkým pre zvieratá domestikované na jedlo. Dlhší a lepší život ľudskej populácie totiž vyvolal prudký nárast dopytu po lacnom mäse v ostatných dekádach. 

Napriek očakávanému razantnému stúpaniu konzumácie mäsa v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike v nasledujúcich desaťročiach, v Spojených štátoch a Európe sa minimálne v tejto chvíli zdá, že spotreba vyvrcholila. Platí to v prípade Nemecka, kde vlani zjedol jednotlivec rekordné minimum – 55 kilogramov mäsa.

Kým vlani sa o znížený dopyt pričinila zelená politika, aktuálne prikladá ruku k dielu aj inflácia. Apetít Nemcov pri danej surovine zrazila počas prvých šiestich mesiacov o 11,5 percenta, na čo poukázal norimberský inštitút pre prieskum trhu GfK.

HN sa pozreli na to, ako je na tom s tohtoročnou spotrebou slovenský zákazník.

September priniesol iný pohľad

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nový životný štýl v jedle narazil. Situácia je nebezpečná, varuje slovenský obchodník 02 - Modified: 2022-10-04 16:14:38 - Feat.: 1 - Title: Plus 1 300 percent za energie. Predávajú svoje vína do michelinovských reštaurácií, teraz im hrozí koniec 03 - Modified: 2022-10-03 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Paradox na trhu s kávou. Kým energetická kríza ničí potravinárov, malým pražiarňam sa darí 04 - Modified: 2022-09-17 21:50:30 - Feat.: 1 - Title: Energie sú horšie ako mor. Za rezne si priplatíte až o 20 percent
01 - Modified: 2024-10-30 09:08:39 - Feat.: - Title: Najväčší prepad na Slovensku od covidu. Ľudí po ohlásení konsolidácie ovládli finančné obavy 02 - Modified: 2024-10-28 14:21:08 - Feat.: - Title: Zomrel zakladateľ slovenského mäsokombinátu Berto Ignác Bertovič, zahynul pri dopravnej nehode 03 - Modified: 2024-10-27 01:08:54 - Feat.: - Title: Aký je najmenší a najlacnejší model značky? Vyskúšali sme revolučný crossover Lexusu 04 - Modified: 2024-10-24 12:31:55 - Feat.: - Title: Americký sen s nádychom nedokonalosti. Je zázrak, že takéto auto ešte vlastne kúpite 05 - Modified: 2024-10-23 09:10:08 - Feat.: - Title: Veterinári začínajú zbierať od spotrebiteľov podnety o duálnej kvalite potravín
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
31. október 2024 23:53