Protest vyzývajúci na prepustenie rukojemníkov unesených pri útoku hnutia Hamas na Izrael. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie

30.04.2024, 07:39
Autor:
TASRTASR

Trojčlenná delegácia Hamasu pricestovala v pondelok do egyptskej metropoly Káhira, aby tam rokovala o prepustení izraelských rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov.

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v pondelok večer v Tel Avive za prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje o tom agentúra DPA.

"Rafah môže počkať - oni však nie," hlásal jeden z transparentov. Na demonštrácii vystúpili aj príbuzní rukojemníkov. Apelovali na vládu, aby sa s Hamasom dohodla na prímerí a prepustení rukojemníkov.

image

Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí

"Sme rodičia, ktorí chcú, aby sa ich deti vrátili domov... ak sa to nestane, krv rukojemníkov je na vašich rukách," tvrdili a vinu v tomto smere izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. "Dosť bolo krviprelievania," žiadala aj nevesta muža uneseného z kibucu Nir Oz. "Dohodnite sa a hneď ich priveďte domov," dodala.

Trojčlenná delegácia Hamasu pricestovala v pondelok do egyptskej metropoly Káhira, aby tam rokovala o prepustení izraelských rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov.

Návrh takejto dohody podľa izraelského portálu ynet počíta s prepustením 33 rukojemníkov výmenou za niekoľko stoviek palestínskych väzňov. V prípade rukojemníkov sa má týkať žien vrátane vojačiek, starších ľudí, zranených aj "mentálne postihnutých".

image

Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz

Trvanie potenciálneho prímeria bude podľa ynetu závisieť od počtu prepustených rukojemníkov. Portál sa v tejto súvislosti odvoláva na nemenovaného popredného predstaviteľa izraelskej vlády. Hamas podľa jeho slov požaduje prepustenie 50 palestínskych väzňov za každého izraelského vojaka a 30 väzňov za každého zadržiavaného civilistu.

Hamas podnikol 7. októbra 2023 bezprecedentný útok proti Izraelu, ktorý si podľa izraelských údajov vyžiadal v Izraeli smrť 1170 ľudí, väčšinou civilistov. Okrem toho palestínske komandá do Pásma Gazy zavliekli vyše 200 rukojemníkov vrátane žien a detí.

Na prelome novembra a decembra - počas týždňového prímeria - prepustil Hamas 105 rukojemníkov a výmenou za to získal 240 palestínskych väzňov. Izrael následne vyslovil predpoklad, že nažive zostáva menej než sto z približne 130 rukojemníkov, ktorých Hamas naďalej zadržiava v Pásme Gazy.

01 - Modified: 2024-05-15 14:55:23 - Feat.: - Title: Zničenie Hamasu v Gaze je nevyhnutné pre vznik alternatívnej vlády, vyhlásil Netanjahu 02 - Modified: 2024-05-15 13:31:29 - Feat.: - Title: Netanjahu sa snaží presadiť zákon o brannej povinnosti ultraortodoxných židov 03 - Modified: 2024-05-15 12:31:13 - Feat.: - Title: Erdogana znepokojuje vývoj na Blízkom východe: Ak Izrael porazí Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko 04 - Modified: 2024-05-15 11:18:20 - Feat.: - Title: Jordánsko v tieňovej vojne Iránu a Izraela bojuje proti pašovaniu zbraní, píše Reuters 05 - Modified: 2024-05-15 09:19:16 - Feat.: - Title: Európska únia vyzvala Izrael, aby okamžite ukončil vojenskú operáciu v Rafahu na juhu Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 20:37