Palestínsky muž kontroluje poškodenie domu po útoku izraelských osadníkov na dedinu al-Mughayyer na Izraelom okupovanom Západnom brehu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov

19.04.2024, 12:58
19.04.2024, 13:29
Autor:
ČTKČTK

Jeden z minuloročných útokov židovských osadníkov na Palestínčanov dosiahol dokonca také rozmery, že ho izraelský armádny činiteľ označil za pogrom.

Európska únia dnes prvýkrát uvalila sankcie na radikálnych izraelských osadníkov kvôli ich útokom na Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu.

S odvolaním sa na diplomatov o tom informuje agentúra DPA, podľa ktorej členské štáty sankcie schválili v písomnom konaní.

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu. Izrael ho ale desiatky rokov v rozpore s medzinárodným právom okupuje a časť izraelských osadníkov požaduje ešte rýchlejšiu výstavbu židovských osád na tomto území.

image

Rozšírenie židovských osád dostalo zelenú, Izrael chce postaviť nové byty na okupovanom Západnom brehu

Šéf úniovej diplomacie Josep Borrell prišiel s návrhom na uvalenie sankcií proti izraelským extrémistickým osadníkom už vlani v decembri. Proti sankciám sa ale podľa bruselského serveru Politico stavala Česká republika a Maďarsko.

Český minister zahraničia Jan Lipavský vo februári uviedol, že Praha uvalenie sankcií neblokuje, ale vadí jej ich spájanie s postihmi voči Hamasu.

Napokon dvadsaťsedmička sankcie voči palestínskej radikálnej organizácii, ktorá stála za teroristickými útokmi na Izrael z vlaňajšieho októbra, a izraelským osadníkom prijala oddelene.

Sankcie na štyroch izraelských osadníkov, ktorých vinia z páchania násilia na Palestínčanoch na Západnom brehu, uvalili tento rok aj Spojené štáty.

image

Osadníci v Predjordánsku podľa miestnych úradov zabili palestínskeho chlapca, zranených je 25 ľudí

Európska únia, Británia a viac ako desiatka ďalších krajín už skôr Izrael vyzvali, aby prijal bezprostredné a konkrétne kroky, ktoré by zamedzili násiliu na Západnom brehu. Násilnosti voči Palestínčanom sa v tomto regióne objavovali už pred 7. októbrom, po útokoch na Izrael ich ale prudko pribudlo.

Jeden z minuloročných útokov židovských osadníkov na Palestínčanov dosiahol dokonca také rozmery, že ho izraelský armádny činiteľ označil za pogrom.

01 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 02 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 03 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 04 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 05 - Modified: 2024-04-29 07:32:20 - Feat.: - Title: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k Európskej únii, tvrdí Dzurinda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 05:41